Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bullitts Mustang försvann i 45 år - nu tv-sänds auktionen

Ägaren berättar om känslorna när han ska skiljas från bilen

I 45 år stod Steve McQueens legendariska Ford Mustang från ”Bullitt” gömd i ett garage. Den 10 januari kommer bilen bakom filmhistoriens mest berömda biljakt ut på auktion. Priset väntas bli rekordhögt.
– En filmbil har alltid en värdemultipel. Lägg till Steve McQueen och den multipla effekten ökar exponentiellt, med McQueen har det alltid varit en multiplikator på 10x eller 15x, säger Sam Murtaugh, på auktionsfirman Mecum.

Nu närmar sig auktionen av den legendariska Ford Mustang GT:n från 1968 från Steve McQueen-filmen ”Bullitt”. Auktionsföretaget Mecum arrangerar auktionen som hålls i januari.

Bilen blev världsberömd när McQueen och stuntmännen jagade igenom gatorna i San Francisco i den gröna Mustangen för att skapa filmhistoriens mest ikoniska biljakt. Den tio minuter långa scenen är filmhistoria och förvandlade den gröna Mustangen till en ikon.

I decennier efter filmen var ”Bullitts” Mustang förvsvunnen. I januari 2018 hittades bilen när Sean Kiernan avslöjade att den hade funnits i familjens garage under årtionden. Hans pappa köpte bilen för endast 6 000 dollar på 1970-talet.

Bilen har sedan den återupptäcktes av omvärlden varit på världsturné och visats på Detroit Auto Show för ”Bullitts” 50-årsjubileum. Mustangen har såväl stått uppställd i en monter framför Vita Huset som varit med i ett avsnitt av Jay Lenos motorshow.

I ett Instagram-inlägg berättade Kiernan om familjens beslut:
– Jag kan lova att vi har tänkt detta tillsammans och beslutat att detta är det bästa för familjen. Bullitt har varit en del av min familj i 45 år och vi har firat henne på det bästa sättet som möjligt, och nu kommer det att få en ny roll och ny mening för den framtida ägaren.

Kiernan kan räkna med att bilen som hans pappa köpte för 6000 dollar kommer att göra familjen ekonomiskt oberoende. Priset väntas bli minst 50-60 miljoner kronor. Endast en skinnjacka som McQueen bar i Bullitt såldes för åtta miljoner kronor.

Auktionsbolaget Mecum förväntar sig att Bullitt Mustangen kommer att bli ”den mest värdefulla amerikansk-tillverkade samlarbilen som någonsin sålts på auktion.” Bilen har även inspirerat Ford till en Mustang Bullitt specialutgåva. Hela produktionen hjälpte till att fira filmens 50-årsjubileum.

Auktionen hålls 10 januari och ägaren berättar nu för Autonews om sin nervositet. Auktionen kommer tv-sändas av NBCSN.
– Jag gör inte om det här, men vi säljer den utan reservationspris. Men ”all in” är vad min pappa skulle ha gjort,. Spänningen är fortfarande kvar, säger Sean Kiernan.

Lite överraskande gick uppdraget att sälja bilen till auktionshuset Mecum i stället för mer mer prestigefyllda auktionshus som RM Sotheby’s, Bonhams eller Gooding & Co. Men troligen kan Mecum nå en bredare amerikansk publik som kommer att slåss om bilen.

– Vi är helt övertygade om att det kommer att finnas många människor intresserade av bilen, och med tanke på att detta är fallet kommer vi att låta auktionsformatet visa vad allmänheten är villig att betala för bilen. Vi känner oss mycket självsäkra, säger Sam Murtaugh, marknadsdirektör. Tillsammans med sin syster Kelly kommer ägaren Sean Kiernan att sälja köra upp bilen på auktionsscenen.

Magin med bilen kommer förstås från att den varit med i filmen Bullitt och körts av Steve McQueen.
– En filmbil  har alltid en värdemultipel. När du lägger till Steve McQueen-faktorn ökar den multipla effekten exponentiellt. Här har du en dubbelmultipel på gång, och med McQueen har det alltid varit en multiplikator på 10x eller 15x, säger Sam Murtaugh.

En Steve McQueen-ägd Ferrari 275 GTB från 1967 såldes tidigare för över 100 miljoner kr, McQueens Porsche 911 turbo från 1975 fick för 20 miljoner kronor. Tidigare i år satte Mecum rekordet för en Mustang då en Shelby GT500 Super Snake från 1967 gick för 22 miljoner kronor.

Nuvarande ägaren  Kiernan väntade i flera år på att sälja bilen, men nu kommer dyrgripen att lämna hans tvåbilsgarage.
– Den fick mig att känna mig nära min far. Men nu blir pappas gamla Porsche 911 från 1975 mitt nya projekt.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com