Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här säljs Bullitts Mustang för rekordbelopp

Hysteri på auktionen när filmbilen från 1968 bytte ägare för mångmiljonbelopp

Bullitts Ford Mustang GT390 från 1968 satte nytt auktionsrekord.
Efter en intensiv budstrid slutade priset för den berömda filmbilen på 35,5 miljoner kronor.
Summan är det högsta budet någonsin både för en Mustang – och en amerikansk muskelbil.

Uppmärksamheten var en enorm i dag när Mustangen från filmen Bullitt såldes på Mecums auktion i Kissimmee i Florida.Smått hysteriska scener utspelade sig när alla ville komma nära den berömda filmbilen då den rullades in i auktionsringen.  Efter en intensiv budstrid klubbades Mustangen i väg för 3,74 miljoner dollar, med dagens växelkurs motsvarar det 35,5 miljoner kronor.

Det tidigare autkionsrekordet för Mustang låg på 2,2 miljoner kronor för en Shelby Mustang GT 500 från 1967.

– Herrgud, vad mycket folk. Vi är här hela familjen, den här bilen har bara sålts två gånger. Varje gång har den sålts för 3500 dollar, så vi börjar där i dag, sa nuvarande ägaren Sean Kiernan som var tagen av stundens allvar.

I över 40 år stod Steve McQueens legendariska Ford Mustang från ”Bullitt” gömd i ett garage.
– En filmbil har alltid en värdemultipel. Lägg till Steve McQueen och den multipla effekten ökar exponentiellt, med McQueen har det alltid varit en multiplikator på 10x eller 15x, säger Sam Murtaugh, på auktionsfirman Mecum.

Den legendariska Ford Mustang GT:n från 1968 från Steve McQueen-filmen ”Bullitt” förväntades gå för 50-60 miljoner kronor. Priset på 35,5 miljoner kronor är en liten besvikelse – men ändå ett rekord  för Ford Mustang.

Bilen blev världsberömd när McQueen och stuntmännen jagade igenom gatorna i San Francisco i den gröna Mustangen för att skapa filmhistoriens mest ikoniska biljakt. Den tio minuter långa scenen är filmhistoria och förvandlade den gröna Mustangen till en ikon.

I decennier efter filmen var ”Bullitts” Mustang förvsvunnen. I januari 2018 hittades bilen när Sean Kiernan avslöjade att den hade funnits i familjens garage under årtionden. Hans pappa köpte bilen för endast 6 000 dollar på 1970-talet.

Bilen har sedan den återupptäcktes av omvärlden varit på världsturné och visats på Detroit Auto Show för ”Bullitts” 50-årsjubileum. Mustangen har såväl stått uppställd i en monter framför Vita Huset som varit med i ett avsnitt av Jay Lenos motorshow.

I en ny film inför auktionen berättar tidigare ägaren Sean Kiernan om historien bakom bilen:
– Min pappa älskade verkligen ljudet av en bigblock-V8:a. Mamma hade gett honom tillåtelse att köpa en ny bil, så han letade efter en Mustang Fastback med Bigblock. Så han hittade annonsen i 1974 års Road & Track. ”Bullitt” var felstavat i annonsen. Han köpte den nog inte i första hand för att det var Bullitts bil.

Bilen har även inspirerat Ford till en Mustang Bullitt specialutgåva. Hela produktionen hjälpte till att fira filmens 50-årsjubileum.

Magin med bilen kommer förstås från att den varit med i filmen Bullitt och körts av Steve McQueen.

Den ikoniska filmen ”Bullitt” från 1968 innehåller filmhistoriens första moderna biljaktsscen med så mycket innovation och finess att den satte standarden för allt som följde. Längre, snabbare och mer actionfylld än någonting tidigare Under 10 minuters biljakt med Steve McQueen som Lt. Frank Bullitt jagas en svart Dodge Charger av en Ford Mustang GT390 1968. Biljakten var den första att använda kameror på ett sätt som sätter publiken i bilarna tillsammans med skådespelarna. Biljakten går sedan längs Marina Boulevard och sedan söder om staden där Mustangen beskjuts med pumphagelgevär.  Jakten slutar med att Dodge Chargern kraschar på en bensinstation – så den bilen blev det inte mycket kvar av. I scenerna användes två olika Ford Mustanger – det är den ena av dem vi nu ska berätta om.

Bilarna preparerades av Max Balchowsky – en nära vän till Steve McQueen. Bilarnas hjulupphängningar och chassin förbättrades, ställbara Konistötdämpare och flera kamerafästen monterades.  Eftersom McQueen ansåg att bilen i sig var en karaktär, inte bara rekvisita, bestämde han själv att grillen skulle målas svart och att den skulle få speciella fälgar. Även motorn och avgassystemet modifierades för att bilen skulle få ett mulligare ljus.

Efter filmen såldes Mustang GT-bilen – denna bil – till Robert Ross, en anställd på Warner Bros. som använde den som pendlingsbil, vilket bevisas av parkeringsklistermärket Warner Bros. i nedre högra hörnet av vindrutan.  Den andra bilen i jakten bucklades så mycket att den fick gå till skroten.

Steve McQueen själv ville köpa tillbaka bilen, men fick aldrig köpa den. Han gjorde ett flertal försök att återköpa fordonet från Robert Kiernan, till och med genom att erbjuda att hjälpa honom att hitta en liknande Mustang. Men trots brev där han bönade och bad om att få köpa bilen behåll Kiernan den. Hans fru hade den som daglig transport till en närliggande skola, men när kopplingen gick sönder 1980 ställdes den av, då hade den bara gått 10 000 mil. Sedan fick den flytta flera gånger med familjen, till slut hamnade den på en gård i Nashville där den stått fram till nu.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com