Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Familjen kommer tjäna 60 miljoner på Bullitts Mustang

Berättar hur de fyndade Mustangen - nästa vecka säljs den på auktion

Nu berättar ägaren Sean Kiernan i en ny film om Bullitts Ford Mustang som familjen gömde i ett garage i över 40 år.
Nästa vecka säljs bilen på auktion – och kommer att göra familjen ekonomiskt oberoende.
– Pappa köpte bilen för att han älskade Bigblock-V8:or, inte för att det var Bullitts bil.

I över 40 år stod Steve McQueens legendariska Ford Mustang från ”Bullitt” gömd i ett garage. Den 10 januari kommer bilen bakom filmhistoriens mest berömda biljakt ut på auktion. Priset väntas bli rekordhögt.
– En filmbil har alltid en värdemultipel. Lägg till Steve McQueen och den multipla effekten ökar exponentiellt, med McQueen har det alltid varit en multiplikator på 10x eller 15x, säger Sam Murtaugh, på auktionsfirman Mecum.

På fredag nästa vecka sker auktionen av den legendariska Ford Mustang GT:n från 1968 från Steve McQueen-filmen ”Bullitt”. Bilen väntas gå för uppemot 60 miljoner trots att den långt ifrån är i perfekt skick.

Bilen blev världsberömd när McQueen och stuntmännen jagade igenom gatorna i San Francisco i den gröna Mustangen för att skapa filmhistoriens mest ikoniska biljakt. Den tio minuter långa scenen är filmhistoria och förvandlade den gröna Mustangen till en ikon.

I decennier efter filmen var ”Bullitts” Mustang förvsvunnen. I januari 2018 hittades bilen när Sean Kiernan avslöjade att den hade funnits i familjens garage under årtionden. Hans pappa köpte bilen för endast 6 000 dollar på 1970-talet.

Bilen har sedan den återupptäcktes av omvärlden varit på världsturné och visats på Detroit Auto Show för ”Bullitts” 50-årsjubileum. Mustangen har såväl stått uppställd i en monter framför Vita Huset som varit med i ett avsnitt av Jay Lenos motorshow.

I en ny film inför auktionen berättar tidigare ägaren Sean Kiernan om historien bakom bilen:
– Min pappa älskade verkligen ljudet av en bigblock-V8:a. Mamma hade gett honom tillåtelse att köpa en ny bil, så han letade efter en Mustang Fastback med Bigblock. Så han hittade annonsen i 1974 års Road & Track. ”Bullitt” var felstavat i annonsen. Han köpte den nog inte i första hand för att det var Bullitts bil.

Kiernan kan räkna med att bilen som hans pappa köpte för 6000 dollar kommer att göra familjen ekonomiskt oberoende. Priset väntas bli minst 50-60 miljoner kronor. Enbart en skinnjacka som McQueen bar i Bullitt har tidigare sålts för åtta miljoner kronor.

Auktionsbolaget Mecum förväntar sig att Bullitt Mustangen kommer att bli ”den mest värdefulla amerikansk-tillverkade samlarbilen som någonsin sålts på auktion.” Bilen har även inspirerat Ford till en Mustang Bullitt specialutgåva. Hela produktionen hjälpte till att fira filmens 50-årsjubileum.

Auktionen hålls 10 januari och ägaren berättar för Autonews om sin nervositet. Auktionen kommer tv-sändas av NBCSN.
– Jag gör inte om det här, men vi säljer den utan reservationspris. Men ”all in” är vad min pappa skulle ha gjort,. Spänningen är fortfarande kvar, säger Sean Kiernan.

Lite överraskande gick uppdraget att sälja bilen till auktionshuset Mecum i stället för mer mer prestigefyllda auktionshus som RM Sotheby’s, Bonhams eller Gooding & Co. Men troligen kan Mecum nå en bredare amerikansk publik som kommer att slåss om bilen.

– Vi är helt övertygade om att det kommer att finnas många människor intresserade av bilen, och med tanke på att detta är fallet kommer vi att låta auktionsformatet visa vad allmänheten är villig att betala för bilen. Vi känner oss mycket självsäkra, säger Sam Murtaugh, marknadsdirektör. Tillsammans med sin syster Kelly kommer ägaren Sean Kiernan att sälja köra upp bilen på auktionsscenen.

Magin med bilen kommer förstås från att den varit med i filmen Bullitt och körts av Steve McQueen.
– En filmbil  har alltid en värdemultipel. När du lägger till Steve McQueen-faktorn ökar den multipla effekten exponentiellt. Här har du en dubbelmultipel på gång, och med McQueen har det alltid varit en multiplikator på 10x eller 15x, säger Sam Murtaugh.

En Steve McQueen-ägd Ferrari 275 GTB från 1967 såldes tidigare för över 100 miljoner kr, McQueens Porsche 911 turbo från 1975 fick för 20 miljoner kronor. Tidigare i år satte Mecum rekordet för en Mustang då en Shelby GT500 Super Snake från 1967 gick för 22 miljoner kronor.

Nuvarande ägaren  Kiernan väntade i flera år på att sälja bilen, men nu kommer dyrgripen att lämna hans tvåbilsgarage.
– Den fick mig att känna mig nära min far. Men nu blir pappas gamla Porsche 911 från 1975 mitt nya projekt.

Den ikoniska filmen ”Bullitt” från 1968 innehåller filmhistoriens första moderna biljaktsscen med så mycket innovation och finess att den satte standarden för allt som följde. Längre, snabbare och mer actionfylld än någonting tidigare Under 10 minuters biljakt med Steve McQueen som Lt. Frank Bullitt jagas en svart Dodge Charger av en Ford Mustang GT390 1968. Biljakten var den första att använda kameror på ett sätt som sätter publiken i bilarna tillsammans med skådespelarna. Biljakten går sedan längs Marina Boulevard och sedan söder om staden där Mustangen beskjuts med pumphagelgevär.  Jakten slutar med att Dodge Chargern kraschar på en bensinstation – så den bilen blev det inte mycket kvar av. I scenerna användes två olika Ford Mustanger – det är den ena av dem vi nu ska berätta om.

Bilarna preparerades av Max Balchowsky – en nära vän till Steve McQueen. Bilarnas hjulupphängningar och chassin förbättrades, ställbara Konistötdämpare och flera kamerafästen monterades.  Eftersom McQueen ansåg att bilen i sig var en karaktär, inte bara rekvisita, bestämde han själv att grillen skulle målas svart och att den skulle få speciella fälgar. Även motorn och avgassystemet modifierades för att bilen skulle få ett mulligare ljus.

Efter filmen såldes Mustang GT-bilen – denna bil – till Robert Ross, en anställd på Warner Bros. som använde den som pendlingsbil, vilket bevisas av parkeringsklistermärket Warner Bros. i nedre högra hörnet av vindrutan.  Den andra bilen i jakten bucklades så mycket att den fick gå till skroten.

Steve McQueen själv ville köpa tillbaka bilen, men fick aldrig köpa den. Han gjorde ett flertal försök att återköpa fordonet från Robert, till och med genom att erbjuda att hjälpa honom att hitta en liknande Mustang. Men trots brev där han bönade och bad om att få köpa bilen behåll Kiernan den. Hans fru hade den som daglig transport till en närliggande skola, men när kopplingen gick sönder 1980 ställdes den av, då hade den bara gått 10 000 mil. Sedan fick den flytta flera gånger med familjen, till slut hamnade den på en gård i Nashville där den stått fram till nu. Och nu kommer den göra hela familjen ekonomiskt oberoende vid nästa veckas auktion.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com