Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Steve McQueens okända brev: Vädjar om Bullitt-Mustangen

Hela okända historien om bilen som kan säljas för 50 miljoner

Steve McQueen var så förälskad i Ford Mustangen från Bullitt att han försökte köpa tillbaka den.
Nu visar ägaren upp det hittills okända brevet från McQueen när bilen ska säljas på auktion i januari.
– Jag vädjar till er så att jag kan få tillbaka min Mustang från 1968, skriver McQueen i brevet.

Den 10 januari säljs den legendariska Mustangen från 1968 som spelade en av huvudrollerna i ”Bullitt” på Mecums auktion. Auktionsföretaget har nu kartlagt bilens fullständiga historia.

Biljaktsscenerna från filmen med en Ford Mustang GT har blivit odödliga och förändrat filmhistorien. Här är hela den hittills okända historien om den gröna Mustangen som Steve McQueen körde i filmen.
I 45 år var bilen gömd och bortglömd tills dess att den visades upp för allmänheten 2018. Nu spelar Mustangen huvudrollen igen – i  världens största samlarbilsauktion i januari på Mecum Kissimmee 2020.

Den ikoniska filmen ”Bullitt” från 1968 innehåller filmhistoriens första moderna biljaktsscen med så mycket innovation och finess att den satte standarden för allt som följde. Längre, snabbare och mer actionfylld än någonting tidigare

Under 10 minuters biljakt med Steve McQueen som Lt. Frank Bullitt jagas en svart Dodge Charger av en Ford Mustang GT390 1968. Biljakten var den första att använda kameror på ett sätt som sätter publiken i bilarna tillsammans med skådespelarna. Steve McQueen kan följas i den hisnande jakten på de branta gatorna i San Francisco. Biljakten går sedan längs Marina Boulevard och sedan söder om staden där Mustangen beskjuts med pumphagelgevär.  Jakten slutar med att Dodge Chargern kraschar på en bensinstation – så den bilen blev det inte mycket kvar av. I scenerna användes två olika Ford Mustanger – det är den ena av dem vi nu ska berätta om.

Bilarna preparerades av Max Balchowsky – en nära vän till McQueen. Bilarnas hjulupphängningar och chassin förbättrades, ställbara Konistötdämpare och flera kamerafästen monterades.  Eftersom McQueen ansåg att bilen i sig var en karaktär, inte bara rekvisita, bestämde han själv att grillen skulle målas svart och att den skulle få speciella fälgar. Även motorn och avgassystemet modifierades för att bilen skulle få ett mulligare ljus.

Efter filmen såldes Mustang GT-bilen – denna bil – till Robert Ross, en anställd på Warner Bros. som använde den som pendlingsbil, vilket bevisas av parkeringsklistermärket Warner Bros. i nedre högra hörnet av vindrutan.  Den andra bilen i jakten bucklades så mycket att den fick gå till skroten.

Den kvarvarande Bullitt-bilen såldes sedan till New Jersey till detektiv Frank Marranca, som köpte bilen från studion 1970 med bekräftelse från Warner Bros. som certifierade att Mustangen verkligen använts i Bullitt. När Marrancas familj växte sålde han bilen. Annonsen i oktober-numret av ”Road & Track” hade texten  ”1968” Bullitt MUSTANG körd av McQueen i filmen … Kan dokumenteras. Bästa erbjudande.”

Robert Kiernan i Madison, New Jersey, hade alltid velat ha en Mustang-fastback från 1968, och efter att ha sett annonsen köpte han den för 6 000 dollar.

Men även Steve McQueen själv ville köpa bilen, men fick aldrig köpa den. Han gjorde ett flertal försök att återköpa fordonet från Robert, till och med gemom att erbjuda att hjälpa honom att hitta en liknande Mustang. Men trots brev där han bönade och bad om att få köpa bilen behåll Kiernan den. Hans fru hade den som daglig transport till en närliggande skola, men när kopplingen gick sönder 1980 ställdes den av, då hade den bara gått 10 000 mil. Sedan fick den flytta flera gånger med familjen, till slut hamnade den på en gård i Nashville där den stått fram till nu.

2001 började familjen renovera bilen, men arbetet avbröts när Rober Kiernan drabbades av Parkinson. Även 2008 försökte far och son att börja renovera bilen, men pappa Robert var för sjuk, och sonen Sean fick koncentrera sig på att sköta gården.  2014 dog pappa Robert, och han fick aldrig se sin älskade Mustang ute på vägen igen.

Efter pappans död bestämde sig sonen Sean för att slutföra arbetet och få Bullitt-Mustangen på vägen igen.  På Detroit Auto Show i början av 2018 visades bilen för allmänheten igen – för första gången på 50 år.

Fortfarande bör den många spår av filminspelningen. Bland annat finns det kamerafästen, tejp på varvräknaren och plastic padding som användes för att laga dörren som förstörts i biljakten. I övrigt är bilen i ett relativt alldagligt skick. Den har till exempel inget innertak, stolarna är spruckna, lacken är matt och bilen är märkt av ytrost både här och där.

Den 10 januari är det dags för auktionen och bilen väntas inbringa 40 – 60 miljoner kronor. 6000 dollar investerade i en bil på 1970-talet kommer göra familjen ekonomiskt oberoende.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com