Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Perfekta Bullitt-kopian: "En grymt bra renovering"

Se snygga kopian som står i Surahammar

Det är inte Steve McQueens legendariska Ford Mustang från ”Bullitt” – men så nära man kan komma.
Här är bilen som renoverats minutiöst för att efterlikna den legandariska filmbilen.
– Det är ett riktigt bra och omfattande jobb som lagts ned för att skapa en perfekt kopia, säger Ricki Ytterberg på Rego Racing i Surahammar.

I över 40 år stod Steve McQueens legendariska Ford Mustang från ”Bullitt” gömd i ett garage. Men i januari såldes bilen på Mecums auktion i Kissimmee i Florida. Smått hysteriska scener utspelade sig när alla ville komma nära den berömda filmbilen då den rullades in i auktionsringen.
Efter en intensiv budstrid klubbades Mustangen i väg för 3,74 miljoner dollar, med dagens växelkurs motsvarar det 35,5 miljoner kronor.
Summan är det högsta budet någonsin både för en Mustang – och en amerikansk muskelbil.
Det tidigare auktionsrekordet för Mustang låg på 2,2 miljoner kronor för en Shelby Mustang GT 500 från 1967.

Men varför betala 35,5 miljoner kronor för originalet när man kan betala en spottstyver för att få en perfekt kopia?
Den här bilen är till salu på Rego Racing i Surahammar, ombyggd för att efterlikna Steve McQueens Bullitt-Mustang från 1968.
– Ja, den riktiga Bulliitt-kopian var en 68:a och den såg lite annorlunda ut än den här bilen från 1967, men den här har en avkodad Fastback-motor som gör att den blir värd lite pengar.

Se annonsen här

– En farbror i västeråstrakten ägde bilen och hann göra en del renovering, men sen fixade firman AutoTec det mesta, berättar Ricki Ytterberg.
– Sen dog farbrorn och bilen såldes vidare. Men jag tror att ägaren hann uppleva bilen färdigställd och i all sin glans innan han dog.
– Allt är som nytt, fast det är gamla delar som använts. Det är inget man gör i en handvändning, att få fram alla delar och iordningställa allt.Hur är bilen att köra?
– Som en gammal bil, det är väl inte så mycket komfort. Men den bjuder på riktig känsla och har betydligt mer än 225 hästar.
– De som har byggt den är lite hemliga, och vill inte berätta allt. Men jag vet att det är mer än 225 hk.Original-Bullitt blev världsberömd när McQueen och stuntmännen jagade genom gatorna i San Francisco i den gröna Mustangen för att skapa filmhistoriens mest ikoniska biljakt. Den tio minuter långa scenen är filmhistoria och förvandlade den gröna Mustangen till en ikon.I decennier efter filmen var ”Bullitts” Mustang försvunnen. I januari 2018 hittades bilen när Sean Kiernan avslöjade att den hade funnits i familjens garage under årtionden. Hans pappa köpte bilen för endast 6 000 dollar på 1970-talet.

Bilen har sedan den återupptäcktes av omvärlden varit på världsturné och visats på Detroit Auto Show för ”Bullitts” 50-årsjubileum. Mustangen har såväl stått uppställd i en monter framför Vita Huset som varit med i ett avsnitt av Jay Lenos motorshow.

I en ny film inför auktionen berättade tidigare ägaren Sean Kiernan om historien bakom bilen:
– Min pappa älskade verkligen ljudet av en bigblock-V8:a. Mamma hade gett honom tillåtelse att köpa en ny bil, så han letade efter en Mustang Fastback med Bigblock. Så han hittade annonsen i 1974 års Road & Track. ”Bullitt” var felstavat i annonsen. Han köpte den nog inte i första hand för att det var Bullitts bil.

Se kopian i Hallstahammar här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com