Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Mustang får ny näsa

Men inte förrän till modellåret 2018.

Lee Iacoccas baby har fyllt 50 men ännu syns inga tecken på ålderskrämpor. Nu uppdaterar Ford sin Mustang med ny nos och vässad V8.

Från början, direkt efter kriget, började den nyutexaminerade ingenjören Lee Iacocca på Fords konstruktionsavdelning, men det var som inom försäljning han skulle göra sig ett namn.

Som 36-åring blev han utsedd till vice VD för Fordkoncernen, chef för Forddivisionen och därmed också Henry Ford II:s högra hand. Knappt hade bläcket torkat på kontraktet förrän Iacocca började bearbeta Ford (personen) med idéen om en sportig, fyrsitsig Ford (bilmärket).

Ford (gubben, alltså) förhöll sig kallsinnig. Det krävdes många rundor till Fords kontor innan Iacocca fick beslutet påskrivet. Men Henry vägrade släppa till mer än 45 miljoner dollar, en osannolikt låg summa för att utveckla och produktionssätta en ny bilmodell. Han viftade sedan mot dörren med orden ”Bäst för dig att det blir en succe. Annars … ”

Vi vet ju hur det gick. Mustang blev Fords snabbast säljande bil sedan tjugotalets T-Ford och kunderna hängde på låsen hos handlarna för att få köpa bil. Iacocca kunde andas ut.

Inte konstigt, så snygg som den var.

Ford

Inte konstigt, så snygg som den var.

Men att modellen skulle överleva mer än femtio år trodde nog ingen. I dag är Ford Mustang inne på sin sjätte generation utan att någon pension skulle hota vid horisonten. Nu har Ford också visat upp den kommande ansiktslyftningen till 2018 års modell.

Fronten har blivit kantigare, med ett bredare grillgap, större luftintag och ny form på LED-strålkastarna. Baktill har stötfångaren fått lite annorlunda utformning, men ingenting som väcker någon större uppmärksamhet.

Ser du skillnaden?

Ford

Ser du skillnaden?

Nej, det är på insidan som de egentliga nyheterna finns. Ford har masserat sin femliters V8 och säger sig ha förbättrat effektuttag såväl som bränsleekonomi. Men de säger inte med hur mycket. Den fyrcylindriga turbomotorn är oförändrad, men får en tioväxlad automatlåda som alternativ. Försvinner helt gör V6-modellen, som satt lite i skymundan av sina starkare syskonvarianter.

Nytt är också att Mustang kommer att få fler funktioner för att humöranpassa körupplevelsen. Adaptiva stötdämpare med olika körprogram kommer att vara ett tillval och Ford har också uppgraderat krängningshämmarna. Förarstöd som autobroms och filhållningsassistent kommer att vara standard.

Den uppdaterade versionen av Ford Mustang kommer att börja levereras någon gång i höst, lagom till Lee Iacoccas 93-årsdag.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com