Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilgeniet som kom på Mustangen är borta

Lee Iacocca död - chefen för Ford och Chrysler blev 94 år

En av bilvärldens verkligt stora har gått ur tiden. Lee Iacocca hittade på både Ford Mustang och lyx-suven Jeep Grand Cherokee. I går avled han i en ålder av 94 år.

Hans liv kom att sätta djupa avtryck i bilvärlden. Lee Iacocca föddes 15 oktober 1924 i Allentown Pennsylvania, USA. Hans föräldrar kom från Italien, därav efternamnet.

Redan som barn var han teknikintresserad och han började som ingenjör på Ford redan på 1950-talet.

Lee Iacocca visade sig vara väldigt uppfinningsrik. 1956 hittade han på en typ av privatleasing som gav kunderna möjlighet att köra en ny Ford för 56 dollar i månaden. Sedan gjck allt väldigt fort i karriären.

År 1962 var han chef för design och teknik hos Ford och hade fått i uppgift att hitta på en ny sportigare bil. Resultatet blev Ford Mustang. En bil som var både folklig och sportig och blev en enorm succé. Konceptet står sig lika bra i dag, mer än 50 år senare.

1970 blev han vd för hela Ford, men framgången blev ganska kortvarig och 1978 fick han sparken av Henry Ford J:r. Det var inte brist på resultat som var anledningen, han drog helt enkelt inte jämt med Henry Ford.

Ganska snabbt blev Lee Iacocca värvad till Chrysler som var i djup kris. Han använde flera av idéerna som Henry Ford stoppat för att rädda Chrysler.

En serie kompakta bilar med framhjulsdrift och tvärställd motor lanserades. Bilarna var Chrysler LeBaron, Dodge Aries och Plymouth Reliant. Det var något helt nytt för amerikanska marknaden, och hjälpte Chrysler på fötter.

Lee Iacocca anses också ha hittat på MPV-konceptet och Chrysler Voyager och Dodge Caravan blev enorma succéer på 1980-talet.

I dag är det suvar som gäller och även där var han en föregångare. På 1980-talet hittade han på Jeep Grand Cherokee, en lyxig och raffinerad terrängbil långt före dagens suvar. Även denna bil blev en enorm framgång och banade vägen för dagens suv-trend. Visst kan Range Rover före, men som massåld suv var Lee Iacocca först. Jeep Grand Cherokee är än i dag USA:s mest sålda suv.

Lee Iacocca blev 94 år och efterlämnar två döttrar och åtta barnbarn.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com