Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford Mustang firar 10 miljoner

Lee Iacoccas genidrag lever än.

En synnerligen pigg 54-åring firade tio miljoner i går. Vi säger grattis till Ford Mustang, en av bilhistoriens viktigaste modeller.

Den 9 mars 1964 rullade den allra första Ford Mustang av bandet i Dearborn, Michigan. Den var en vit cabriolet, med 4,3-liters V8 på 166 hästkrafter och treväxlad manuell låda med golvspak – sportigt värre. Bilen var ett resultat av den unge Fordchefen Lee Iacoccas ihärdiga tjatande på Henry Ford II, som egentligen inte alls trodde på idén om en liten bil med stor motor.

Den 8 augusti 2018 rullade Ford Mustang nummer tio miljoner av bandet i Flat Rock, Michigan. Den var en vit cabriolet, med femliters V8 på 460 hästkrafter och sexväxlad manuell låda. Med golvspak.

Ford Mustang blev snabbt en försäljningssuccé och ett popkulturellt fenomen som formade sin tid och hjälpte Iacocca att uppnå något slags legendstatus. Men även en framgångssaga som Mustang har sett sina mörka tider. Under åren efter lanseringen lade bilen på sig, blev stor och tjock och när oljekrisen kom var den en övervintrad dinosaurie.

Vad är det för fel på dinosaurier?

Lösningen kom 1974 och hette Mustang II, en mycket mindre bil som var baserad på den eldfängda småbilen Ford Pinto. Entusiasterna grät. På den följde ett par halvljumma generationer, men 2005 lanserades en retrodesignad Mustang som tydligt hälsade till den där allra första bilen från 1964 och intresset väcktes till liv igen även på vår sida av Atlanten.

Nu är den inne på sin sjätte generation och intresset tycks knappast ha mattats av. Enligt Ford är Mustang den mest sålda sportbilen i världen, men det beror förstås på vad man menar med begreppet sportbil. Hur som helst har det nu byggts tio miljoner exemplar av bilen som Henry Ford II egentligen inte alls trodde på, en liten bil med stor motor. Befängt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com