Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Historiska Shelby Mustangen: "Kan bli världens dyraste"

Bild-special: Här är första exemplaret av Mustang GT350 R

Här står ett stycke fantastisk bilhistoria och väntar på att få en ny ägare.
Shelby Mustang 5R002 hade legendariske Ken Miles bakom ratten och var den första Shelby Mustang GT350 R som byggdes.
När bilen auktioneras ut i maj förväntas priset bli runt 40 miljoner kr – och därmed tidernas dyraste Shelby Mustang.

Om du är hyfsat bekant med Fords historia – eller har sett hollywoodfilmen ”Le Mans ´66” – så vet du vilka Carroll Shelby och Ken Miles är. I filmen gestaltades de av filmstjärnorna Matt Damon och Christian Bale.
Paret Shelby-Miles utvecklade även den ikoniska Shelby Mustangen där modellen GT350R vann i debuten på Green Valley Raceway 1965. En fantastisk ögonblicksbild togs när bilen flög i luften (se bildspelet ovanför artikeln) och den användes i marknadsföringen för att sälja den nya modellen: ”Den flygande Mustangen” var orden som trummades in i reklamen.
Slutprodukten såldes som Shelby Mustang GT350 med en motor på 306 hk i standardutförande och på 350 hk i tävlingsversionen. Omkring 25 tävlingsbilar såldes och de blev SCCA-mästare (Sports Car Club of America) 1966 och 1967.

Shelby Mustang-modellen hade förstås en prototyp som den orädde Ken Miles testade – och den prototypen heter 5R002. Du ser det vackra exemplaret på bilderna – uppställd på Mecums auktionshus i Indianapolis, USA, där den väntar på att bli såld i mitten av maj.
Shelby var så nöjd med 5R002 att han använde den som visningsobjekt för potentiella kunder även om bilen har en massa unika delar som inte återfinns på de serietillverkade R-bilarna.

Men bilens historia och unika specifikationer gör förstås att auktionshuset Mecum förväntar sig att 5R002 kommer att slå nytt rekord, som den dyraste Shelby Mustangen någonsin.

För bara två månader sedan såldes Bullitt-bilen (Ford Mustang GT390 från 1968) för rekordpriset 35,5 miljoner kr på auktion. Bilen blev världsberömd när McQueen och stuntmännen jagade genom gatorna i San Francisco i den gröna Mustangen för att skapa filmhistoriens mest ikoniska biljakt. Den tio minuter långa scenen är filmhistoria och förvandlade den gröna Mustangen till en ikon.
I decennier efter filmen var ”Bullitts” Mustang försvunnen. I januari 2018 hittades bilen när Sean Kiernan avslöjade att den hade funnits i familjens garage under årtionden. Hans pappa köpte bilen för endast 6 000 dollar på 1970-talet.

Bytbil kommer förstås att skriva om nyheterna från Mecums bilauktion 12-17 maj.

Fynda Ford Mustang här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com