Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan lanserar variabel kompression

En revolution inom motorteknik

Minns ni Saabs SVC-motor från 2000? Den var ett av många försöka att skapa en motor med variabel kompression. Nu tycks Nissan ha lyckats.

Världens första produktionsklara motor med variabelt kompressionsförhållande kallas av Nissan för VC-T (Variable Compression-Turbocharged).Efter mer än 20 års utveckling kommer den att visas i Paris den 29 september.

Produktionsklar? Jajamensan! Där Saab aldrig lyckades masstillverka SVC-motorn, med sitt tvådelade motorblock, där Lotus ännu inte satt sitt topplock med variabel volym i produktion och där teknikföretaget FEV inte kommit längre än tankestadiet med sin rörliga vevaxel hävdar alltså Nissan att de har en färdig lösning på ett av bilvärldens mest långdragna problem.

Kompressionen, alltså hur mycket bränsle/luft-blandningen pressas ihop inför förbränningen, har stor inverkan på motorns effektivitet och utsläpp. Helst vill man ha olika kompression vid olika belastningar, för att få ut mesta möjliga effekt av varje bränsledroppe. Men det har varit ett svårlöst problem.

Nissan nämner än så länge bara att höjden som kolvarna når i VC-T-motorn varierar men inte hur det går till. Amerikanska Motor Trend har därför grävt i Nissans patenthistoria och funnit att biltillverkaren sökt skydd för en lösning med en styrd vipparm mellan vevaxel och kolvstång.

Räkna med att tekniken kommer att ge dieselmotorns effektivitet parad med bensinsmotorns högvarvsegenskaper. Vi kommer först att få se den i en Infiniti, Nissans lyxbilsmärke, och då om ett par år.

Foto: Nissan Motor Corporation
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com