Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan Vmotion 2.0 en självkörande sedanvision

Konceptbilen ger en föraning om hur Nissan föreställer sig framtiden

Japanska Nissan visar upp ett koncept som ger en föraning om framtidens sedan. Frågan är om de verkligen tror på konceptet, för samtidigt visar de …

På den svenska marknaden har Nissan egentligen en bil av varje sort. Här finns en småbil, en rad crossover-suvar, en renodlad elbil, ett par sportbilar och ett par transportfordon. Men det finns inga vanliga sedanbilar. Ingenting i mellanmjölksklassen. Ingenting alls.

Därför kan det tyckas en smula förvånande att Nissan föreställer sig framtiden med sedankaross. Svaret finns förstås på den amerikanska marknaden, där modeller som Maxima och Altima fortfarande bär sedankarossens falnande flagga högt och Nissan Vmotion 2.0 är deras vision om nästa decenniums självkörande sedan.

Som sådan har den tagit intryck av start up-bolagens eldrivna utmanare, inte minst Tesla men också uppstickare som Lucid Motors, LeEco och Faraday Future. Kanske tyder det på att suvkarossen är död i framtiden.

Interiören följer också rådande konceptbilstrender, men djärva former i ljusa färger. Och massor av skärmbaserad teknik, förstås. Nissan säger själva att de riktar sig till ”morgondagens upptagna yrkesfolk”. För som det alltid har varit, är alla människor i framtiden affärsmän i kostym och portfölj med en telefon intyckt i örat och ett Colgateleende på läpparna. Hör ni det, millennials?

Nåväl, Nissan kanske inte har fullt förtroende för den konventionella sedanframtiden ändå, för samtidigt med Vmotion 2.0 visar man också upp Infiniti QX50, som uppges vara en konceptbil men som ser misstänkt produktionsfärdig ut.

Jepp, den är en suv.

Nissan

Och ja, den är en suv.

Särskilt som det redan finns en QX50 i Infinitis modellprogram och den är mogen för avlösning. Nykomlingen är särskilt intressant, eftersom den introducerar Nissans revolutionerande motor med variabel kompression, som vi berättat om tidigare. Än så länge får vi dock inte veta någonting om när den kan tänkas komma ut på marknaden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com