Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan lockar till stjärnskådning

Visar konceptbil utrustad med teleskop.

Är du stjärnskådare? Då kanske Nissans nya konceptbil kan vara av intresse. Den tar dig nämligen dit det är tillräckligt mörkt.

Alla som sysslar med stjärnskådning vet att man behöver ta sig till en mörk plats, långt från stadens ljus, för att kunna se alla galaxer och nebulosor som blinkar blekt bakom vintergatans rand. Så för att kunna se någonting behöver man lasta teleskop och stativ och helt sonika traska ut i naturen.

Och alla som sysslar med skogsvandring vet att det är naturen är en otäck plats, full av oväder och myggor och kallt. Fingrarna fryser och skorna skaver. Så julklappsteleskopet står och samlar damm i något hörn; vad ska man med det till, när man lika gärna kan titta på rymden från soffan i stället för att utmana elementen?

Nu säger Nissan att du ska skärpa dig. I samarbete med den europeiska rymdorganisationen ESA har de tagit fram konceptbilen Dark Sky Concept, baserad på pickupen Navara, och den är precis vad du behöver för att ge dig ut och titta på stjärnorna utan att behöva krångla med långkalsonger.

Och raggsockor. Glöm inte raggsockor.

Bakpå har man nämligen hakat på en specialbyggd släpvagn med ett teleskop från PlaneWave Instruments, som till vardags också säljer utrustning till de stora observatorierna där ute i världen. Ett rejält litium-jon-batteri ser till att hålla utrustningen strömsatt och det gäller inte bara teleskopmotorn utan också internetuppkopplingen, UHF-sändaren, datorstationen och de åtta radarstationerna. Vad man nu ska med dem till.

Därmed ska du kunna åka ut och knäppa kort på kvasarer och kometer i den behagliga Nissanvärmen. För själva poängen med Nissan Navara är just att den dels är en duktig dragbil, dels tar sig fram ute i naturen där andra kör fast. Det var väl egentligen det som Nissan ville säga.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com