Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan Navara AT32 ska besegra terrängen

Högre fjädring och fler diffspärrar gör Navara tuffare.

Mopsar de lokala vulkanerna upp sig? Nissan tror sig ha lösningen. Navara AT32 är utrustad för att bemästra naturen.

Önationen Island präglas av sin geologi. Inlandet är en kall och ofruktbar kombination av sand, berg och vidsträckta lavafält. Hundratals vulkaner stöper ständigt om landskapet: en mossbelupen, fuktig öken.

Att människor kan överleva här är ett mysterium, men det gör de i en evig kamp mot elementen. Ibland vinner människan, som när de första vikingarna raderade ut de isländska skogarna för över tusen år sedan. Ibland vinner naturen, som när vulkanutbrottet i Lakagígar tog kål på en fjärdedel av den isländska befolkningen, under hösten och vintern 1783–84. Hela det europeiska klimatet spårade ur i flera år, med missväxt och svält och så småningom en fransk revolution när de hungrande massorna inte ville äta kaka.

Otacksamma pöbel.

Människan slog tillbaka och det med bilen som vapen. Islänningar som härdats i generationer av klimatet vet precis hur man bemästrar en otämjd natur: med japanska pickuper som har fått stora hjul.

Islänningarna är som galna i dem och på ön har en hel industri vuxit fram som livnär sig på att modifiera nyttofordon så att de kan användas uppe på de oberäkneliga vulkanspyorna. Störst är förmodligen Arctic Trucks, vars produkter har både kört över de arktiska isarna till den magnetiska nordpolen (i teverutan kunde man se ett par välkända brittiska programledare oroa sig för hungriga isbjörnar) och till den geografiska sydpolen, en expedition i Sir Ernest Henry Shackletons fotspår.


Läs mer: Hyundai Santa Fe Korsar Antarktis


Så klart att det är dem som Nissan vänder sig till när de behöver så fason på sin Navara. Till vardags utgör den fyrhjulsdrivna pickupen vardagstransport åt världens alla hantverkare, men den besitter också oanade talanger som terrängfordon. Det har Arctic Trucks tagit fasta på och Nissan Navara AT32 är utrustad för att kunna läxa upp de mest ouppfostrade landskap.

Här finns enorma skärmskydd och hasplåtar som ska skydda drivlinan från underlagets alla stenar. Fjädringen är höjd två centimeter och däck med enorm diameter ökar markfrigången ytterligare två centimeter. Och menar man allvar med att man vill kuva naturen går Nissan Navara AT32 att beställa med främre differentialspärr (en där bak är standard) och en insugssnorkel som skyddar motorn från damm, smuts och vatten. Därmed har man också kunnat öka vadningsdjupet till 80 centimeter.

AT32-paketet ska kunna beställas till samtliga Navaravarianter med dubbelhytt och fabriksgarantin gäller oförändrat i fem år eller 16.000 mil, beroende på vilket som inträffar först. Det kan ju vara tryggt att veta, när man står mitt uppe på Eyjafjallajökull och naturen plötsligt bestämmer sig för att ge igen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com