Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ford uppfinner bakfyllehjälm

Ska simulera alkoholens härjningar dagen efter

Att köra rattfull är ett brott som vi knappast accepterar. Men alkohol påverkar kroppen även när promillenivån sjunkit. Ford vill visa hur.

Bakfylla är den obehagliga upplevelsen man får erfara dagen efter att ha konsumerat etanol i signifikanta kvantiteter. Till symtomen hör huvudvärk, illamående, yrsel, utmattning och muntorrhet. För att inte tala om bakfylleångest och en önskan om Facebooklås på telefonen, förstås.

Orsakerna till bakfyllans uppkomst är komplexa och man vet faktiskt inte exakt vad som ligger bakom. Utöver själv alkoholintaget, förstås. Men man har teorier och en av dem är att etanol, alltså den sorts alkohol som finns i öl, vin och sprit, bryts ner i levern först till acetaldehyd och sedan till ättiksyra. Ättiksyran i sig gör ingen större skada, men acetaldehyd är ett nervgift som på allvar kan ställa till det i kroppen.

Även biprodukter från alkoholtillverkningen kan bidra till bakfyllan när de bryts ner till bland annat formaldehyd. Alkohol torkar också ut kroppen och dränerar den på viktiga salter.

– Ursäkta, behöver du den där flaskan?

– Fort, den här mannen behöver pizza.

Så även om kroppen gjort sig av med gårdagens mäklarbricka finns restprodukterna kvar och lever rullan med dina inre organ. Därför har Ford tagit fram en hjälm som ska simulera bakfyllans verkningar i ett försöka att övertyga bärare om olämpligheten att sätta sig bakom ratten när man fortfarande osar av acetaldehyd.

Eller egentligen är det inte bara en hjälm, det är en hel kostym. Allting tillsammans väger över 17 kg och består av en specialsydd väst, insydda vikter, glasögon och hörlurar som utgör en rejäl betongkeps.

Själva kepsen ska simulera tyngd och spänning över huvudet, glasögonen ger upphov till ett lätt dubbelseende, hörlurarna spelar upp migränmusik (förmodligen någonting av Justin Bieber) och västen påverkar rörelseförmåga och balans. Precis som på riktigt, alltså.

Bakfyllekostymen är framtagen som ett led i att utbilda unga förare i farorna med att köra bakfull. Men vem skulle orka resa sig ur soffan för att ge sig ut och köra bil när man har skallen full av kopparslagare?

Foto: Ford Motor Company, Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com