Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Cannabis ökar olycksfrekvensen

Det visar en dataanalys från USA.

Undersökningarna spretar huruvida cannabis påverkar bilförarförmågan. Nu visar statistik från USA att det finns en skillnad.

Sedan de amerikanska delstaterna Colorado, Oregon och Washington legaliserat användningen av marijuana har man sett en ökning av kollisionsfrekvensen med tre procent. Det visar en dataanalys från IIHS, eller Försäkringsinstitutet för motorvägssäkerhet (fritt översatt).

Vi vet hur illa det är att sätta sig bakom ratten när man druckit alkohol, men tidigare har det inte varit lika självklart hur man påverkas som förare av THC, det verksamma ämnet i cannabis, marijuana och hasch. Bland annat beror det på att medan man med sprit i kroppen kompletterar den försämrade förmågan med en ökad tro på samma förmåga. THC har en motsatt effekt. Samtidigt som man blir långsammare och mindre uppmärksam, har testpersoner också visat på att överskatta graden av negativ påverkan och överkompenserat med försiktig körning. Särskilt tydligt har detta varit hos vana användare av jazztobak.

– Jazz? Jag föredrar Joplin.

Därför har också vissa studier visat på en väsentligt förhöjd olycksrisk, medan andra inte kunnat säkerställa någon riskökning överhuvudtaget hos ganjapåverkade förare. Skillnaden har varit olika mätmetoder och svårigheten att översätta laboratorietester till verkliga förhållanden har varit, som synes, oöverstiglig.

Just därför är den senaste studien av stort intresse, eftersom den baserar sig just på den verkliga förändringen som inträffade när legaliseringen av sötröka ägde rum. Man har undersökt kollisionsdata mellan januari 2012 och oktober 2016 och sett en ökning av olycksfrekvensen med tre procent utslaget över de tre staterna, jämfört med en kontrollgrupp av stater där spliffens status varit oförändrat illegal.

Om det är tillräckligt för att bevisa en statistiskt signifikant förändring eller om det är så pass lite för att lika gärna kunna vara en slumpmässig rörelse vågar jag inte svara på, men självklart är det så att har man tryckt i sig saker som förändrar skallen ska man inte köra bil.

För svenskt vidkommande gäller för drograttfylla att om man kör bil med något narkotiskt ämne i blodet ska man dömas för rattfylleri. Påföljden är upp till sex månaders fängelse och länsstyrelsen lär dra in lappen under ett år. Om brottet dessutom bedöms som grovt (att du varit avsevärt påverkad, eller utgjort en påtaglig fara för trafiksäkerheten) kan man dömas till ett års fängelse och körkortet får du klara dig utan i två år.

Om brottet bedöms som grovt (avsevärt påverkad eller har inneburit en påtaglig fara för trafiksäkerheten) får du skaka galler i upp till ett år. I Sverige är alla former av braj dessutom olagligt, så även om du inte satt dig bakom ratten gör du dig fortfarande skyldig till narkotikabrott.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS
Till Bytbil.com