Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fokus på nykterhet under polisens trafikvecka

"Bilkörning och alkohol hör inte ihop"

Just nu genomför polisen en trafikvecka med fokus på nykterhet.

Genom ökad synlighet ska fler avstå att köra påverkade av alkohol eller andra droger.

– Alla ska alltid köra nyktra, och julen är inget undantag, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Mellan januari och oktober i år har 178 personer omkommit i den svenska trafiken. Trafikverket uppskattar att ungefär var femte förare som dör i trafiken har alkohol i blodet och att en av femhundra bilister kör rattfull.

Nu, under vecka 49, genomför polisen en trafikvecka med fokus på nykterhet.

Syftet är att påvisa vikten av att köra nykter och genom ökad synlighet ska förhoppningsvis fler avstå från att köra under influensen av alkohol eller andra droger.

– Den som kör onykter riskerar inte bara sitt eget liv utan även sina medtrafikanters. Synen blir sämre, reaktionstiden längre och uppmärksamheten avtar. Kort sagt: Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger Ursula Edström i ett pressmeddelande.

Löper 1 300 gånger högre risk

När polisen stoppar ett fordon kontrolleras alltid förarens och fordonets skick. När det kommer till alkohol får föraren blåsa i ett sållningsinstrument som visar om alkohol förekommer i utandningsluften.

– Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad.  Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken tolv gånger och kraftigt berusade löper 1 300 gånger högre risk att omkomma. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Polisen uppmanar också medborgare att hjälpa till att hålla vägarna fria från onyktra förare. Den som känner någon som har ett pågående risk- eller missbruk kan vända sig till Vårdguiden 1177 för att få hjälp att komma i kontakt med rätt vårdinstans. Den som vill tipsa polisen om någon som kör, eller väntas köras, berusad eller narkotikapåverkad kan ringa polisen på 114 14. Men i en akut situation är det 112 som gäller.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com