Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är vanligaste orsakerna till att folk kör rattfulla

Ungefär var tjugonde person väljer att dricka alkohol och sätta sig bakom ratten

Större
Stäng
  • Kvinna gör utandningsprov för alkohol
    Enligt beräkningar sker det 625 fyllkörningar per timme i Sverige. Foto: MHF.
  • Enligt beräkningar sker det 625 fyllkörningar per timme i Sverige. Foto: MHF.

Att mixa bilkörning och alkohol är oacceptabel. Ungefär var tjugonde person väljer ändå att sätta sig bakom ratten när man har druckit alkohol, och de vanligaste anledningarna är hårresande.

Alkohol och bilkörande hör inte ihop, punkt. Trots detta är det många som dricker alkohol och sedan sätter sig i bilen för att köra.

Motorförarnas helnykterhetsförbund och Bilprovningen genomför regelbundna enkäter för att se vilka attityder som finns kring trafiknykterhet. Resultatet visar att fyra procent, ungefär var tjugonde förare, väljer att sätta sig i bilen och köra en kort tid efter att de har druckit alkohol. Året innan var det fem procent, och dessförinnan sex procent.

Vanligaste anledningen till rattfylla

Vanligaste anledningen till att personerna dricker alkohol och sedan sätter sig i bilen är att ”man inte blev så påverkad utan kände att man klarade att köra”. Den anledningen uppgav 54 procent av de som svarade ja på att de hade kört onyktert.

Tolv procent uppgav att köra onyktert hem var det enda sättet att ta sig hem, åtta procent att risken för att åka fast var låg, och sju procent att det var bekvämare att åka bil än på annat sätt.

Enligt beräkningar inträffar 625 fyllkörningar per timme i Sverige. Det gäller inte bara alkohol, utan även droger. Därmed finns det en stor risk att möta en rattfyllerist på Sveriges vägar. Varje år dör mellan 60 till 80 personer i Sverige i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com