Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många kan tänka sig att köra efter att ha druckit alkohol

Vanligare bland män än kvinnor

  • Foto: MHF

Varje år dör mellan 60 och 80 personer i trafikolyckor som orsakats av rattfylleri. Nu har en undersökning släpps som avslöjar den vanligaste anledningen till att man sätter sig i bilen efter att ha druckit. 

Lagom till Trafiknykterhetens dag, 25 maj, så släpper Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) och Bilprovningen resultatet på en årlig attitydundersökning som genomfördes av Kantar Sifo i frågor om alkohol och bilkörning. 

Totalt intervjuades 2 400 personerna i åldrarna 18 till 79, varav 2 179 hade körkort. Resultaten från undersökningen visar att tio procent av de tillfrågade männen och fyra procent av kvinnorna anser att det är okej att sätta sig i bilen inom två timmar efter att ha druckit en starköl eller ett glas vin. Sex procent av männen och två procent av kvinnorna har faktiskt kört bil mindre än två timmar efter att ha druckit alkohol. 

Personerna som kört bil efter intag av alkohol tillfrågades även om anledningen till varför man valt att köra bil trots konsumtion av alkohol. Sex av tio uppgav att man inte känt sig påverkad, och/eller att man ansett sig hålla sig under den lagliga gränsen för rattfylla.

LÄS MER: Ferrarin som kan säljas för 30 miljoner kronor

– Det är alarmerande att så många motiverar sitt agerande med att de håller sig under den lagliga gränsen, och nog inte skulle åka fast i ett nykterhetstest. Bilister har alltså fokus på den juridiska aspekten och inte risken för att skada sig själv och andra. Det borde vara tvärtom, säger Göran Sydhage vd för MHF.

Toleransen för att köra trots att man har druckit alkohol är större i storstadsregionerna jämfört med övriga landet, sex procent jämfört med tre procent. Inställningen är även vanligare bland personer med en månadsinkomst på 35 000 kronor eller mer, jämfört med övriga, sex procent jämfört med fyra procent. 

Varje dag kör drygt 12 000 personer rattfulla i Sverige, och varje år dör mellan 60 och 80 personer i trafikolyckor som orsakas av rattfylleri. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille. 

LÄS ÄVEN: Fast & Furious-stjärnans Toyota Supra ska säljas

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com