Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många förare har kört för trötta

Metoderna för att försöka hålla sig vaken skiljer sig åt

Större
Stäng
  • Foto: Circle K
    Foto: Circle K
  • Foto: Circle K

Det finns en rad anledningar till att man kan bli trött när man kör bil, och ibland påverkar det till och med ens körförmåga. Dessutom är det en av sju som till och med har slumrat till bakom ratten.

Mer än sex av tio bilförare har kört så trötta att det skulle kunna påverka deras körning, och 15 procent har någon gång slumrat till när de har kört, visar en undersökning som har genomförts av Novus på uppdrag av Circle K. 

Störst problem är bland män och bilförare mellan 18 och 49 år. I de grupperna har drygt sju av tio  kört trötta och 20 procent av männen slumrat till bakom ratten. 22 procent av norrlänningarna som medverkade i undersökning uppgav att de någon gång har slumrat till bakom ratten. 44 procent av kvinnorna uppgav att de har aldrig varit så trötta att det har påverkat deras körförmåga.

LÄS MER: Så många kan tänka sig att köra efter att ha druckit alkohol

Enligt statistikk från VTI har bidrar trötthet bakom ratten till mellan 10 och 40 procent av alla trafikolyckor. 

Personerna som medverkade i undersökningen fick även svara på vilka strategier som använder sig av för att hålla sig pigga och alerta, och det skiljer sig mellan könen och åldrarna. 63 procent uppger att den vanligaste åtgärden är att stanna till och vila. Där är det vanligaste att åka till en rastplats, följt av en bensinstation. Även att öppna fönstret och dricka kaffe är vanligt (37 procent). En annan strategi är att prata med eventuella medresenärer (31 procent), sänka värmen (28 procent), och även sjunga med i musiken (27 procent). 

Appropå musiken, där skiljer sig såklart även smaken mellan könen och åldrarna. Mer än hälften av personerna mellan 18 och 29 år uppger att de sjunger med i musiken för att hålla sig vakna. 69 procent av kvinnorna väljer pop i första hand, medan männen i stället väljer. 22 procent av männen i åldrarna mellan 18 och 29 väljer techno, medan sju procent vill ha det helt tyst när de kör. 

LÄS ÄVEN: Här är det största hindret för att köpa en elbil

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com