Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så snabbt laddar elbilarna till 80 procent

Skiljer sig mycket mellan modellerna

Att elbilar behöver ladda när batteriet är slut är självklart. Nu har det gjorts ett test där 20-talet elbilar har fått ladda från under tio procent till 80, och skillnaderna i laddningstid är stora. 

Ett av de största hindren för att personer ska kunna tänka sig att köpa en elbil genom åren har varit räckviddsångesten. Men som du vet har det blivit betydligt bättre de senaste åren. Dessutom klarar de sig förvånansvärt bra under sommaren. 

Nu har Norsk automobilsorbund testat laddningshastigheten i 21 olika elbilar, där laddningseffekten varierade mellan 100 och 270 kW. Audi E-tron GT och Hyundai Ioniq 5 hade stöd för 800-voltsteknik. Bilarna kördes på motorväg i 110 km/h i minst två timmar. När batteriet var mindre än 10 procent så laddades det upp till 80 procent. Testet gjordes i sommartemperatur. Du behöver också ta i beaktning att de inte mätte hur många mil till som laddades, bara hur lång tid batteriet nådde 80 procent. 

På 19 minuter laddade Hyundai Ioniq 5 batteriet till 80 procent. Därmed var den snabbast. Näst snabbats var Tesla model 3 SR med 24 minuter, och trea var Audi E-tron GT med 26 minuter. Längst tid tog det för Xpeng G3 som laddade upp till 80 procent på 55 minuter. Lite oväntat tog det 49 minuter för Ford Mustang Mach-e AWD Long Range att ladda upp till rätt nivå, medan på vintern tog det 45 minuter. Även Hyundai Kona hade det kämpigt med laddningen som tog 49 munter. 

LÄS MER: Fotbollsstjärnan investerar i eltrimningsföretag

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com