Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fotbollsstjärnan investerar i eltrimningsföretag

Ska konvertera andra typer av fordon i framtiden

Större
Stäng
  • Foto: Lunaz/Facebook
    Foto: Lunaz/Facebook
  • Foto: Lunaz/Facebook

Han är nog mest känd för fantastiska frisparkar och blev en legendar i det engelska landslaget. Nu investerar David Beckham i ett företag som konverterar klassiska bilar till eldrift.

Du känner säkert till David Beckham, den engelska fotbollspelaren som hade nummer 7 på tröjan och levererade fantastiska frisparkar. Han har tydligen inte bara en fäbless för fotboll, han har också investerat i ett företag som konverterar klassiska bilar så att de kan köras på eldrift, rapporterar Motor Authority. 

Företaget i fråga heter Lunaz som startade för ett par år sedan och har snabbt vuxit till ett populärt ställe att konvertera sina bilar så att de blir batteridrivna. David Beckham har köpt tio procent av företaget via ett investmentbolag som han driver. Investmentbolaget i fråga har fokus på snabbväxande nystartade företag. Tanken är att kassaflödet i Beckhams företag och andra partners kommer leda till att Lunaz expanderar och hjälpa till att elektrifiera mer än bara klassiska bilar. 

LÄS MER: Bugatti La Voiture Noire – värd 18,9 miljoner dollar

Deras ambition är enligt uppgift att konvertera specialiserade nyttofordon, exempelvis bussar och sopbilar. Det skulle vara ett grönare alternativ än att skrota fordonen och ersätta dem med elektriska varianter i en med målet att minska utsläppen, menar Lunaz. Det är inte bara utsläppen som minskar, ägandekostnaderna av ett konverterat fordon kan minska med 43 procent jämfört med att ersätta fordonen med ett nybyggt fordon. 

Lunaz har utvecklat en egen drivlina där designen är modulär och kan enligt uppgift appliceras på nästan varje fordonstyp och storlek på fordonen. Utvecklingsansvarig är Jon Hilton, som skötte utvecklingsteamet för Renaults Formel 1-team mellan 2005 och 2006 när Fernando Alonso vann Formel 1-VM. 

För tillfället konverterar Lunaz klassiska bilar såsom Jaguar XK120, Bentley S3 Continental Flying Spur, Rolls-Royce Phantom V, och Range Rover Classic så att de kan köras på el. Fram tills 2024 förväntar sig företaget att ska öka antalet anställda upp till 400 personer.

LÄS ÄVEN: Här är är de populäraste bilmodellerna på Blocket just nu

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com