Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche investerar i Rimac – sammanslagning med Bugatti nära?

Har tidigare uttalat sig att de passar ihop

Porsche har gjort en stor investering i elbilstillverkaren Rimac. Innebär det att en sammanslagning mellan Bugatti och det kroatiska företaget är nära förestående? 

Tidigare har Bytbil berättat om att Porsche tycker att Bugatti och Rimac skulle passa bra ihop. Uttalandet spädde på spekulationerna om att de två tillverkarna skulle slås samman.

– För tillfället finns det intensiva diskussioner om hur Bugatti kan utvecklas på bästa sätt. Rimac kan spela en roll här, eftersom märkena passar tekniskt bra ihop, sade Oliver Blume, Porsches vd då. 

2018 investerade Porsche i Rimac och tog över tio procent av aktierna i företaget, för att öka andelen till 15 procent drygt ett år senare. Nu har de investerat 70 miljoner euro (cirka 708 miljoner svenska kronor) i den kroatiska elsportbilstillverkaren Rimac. Därmed ökar den tyska sportbilstillverkaren sitt ägande till 24 procent. 

 – Vår investering i Rimac har visat sig vara helt rätt, säger Lutz Meschke, styrelseledamot i Porsche.

LÄS MER: Porsche: e-bränsle släpper ut lika lite som elbilar

Eftersom Porsche nu äger närmare en fjärdedel av företaget så är det möjligt att Volkswagenkoncernen ger grönt ljus åt sammanslagningen mellan Bugatti och Rimac. 

Sedan tidigare har det rapporterats om att Volkswagen kan lämna över ägarskapet av Bugatti till Rimac, mot att Porsche ökar sitt ägandeskap i den kroatisk elbilstillverkaren. Detta skulle kunna vara en hjälpande hand för Bugatti inför den elektriska revolutionen som pågår, eftersom Bugatti enbart har förbränningsmotorer i form av den åttaliters W16-motorn, medan Rimac tillverkar eldrivna supersportbilar, och som genererar upp till 2 000 hästkrafter. 

Samtidigt så uttalade sig Stephan Winkelmann, som är vd för Bugatti, i en intervju förra året. Då sade han att Bugatti bör behålla förbränningsmotorerna så länge som möjligt, även om de behöver anpassa sig till utmaningarna i framtiden. Dock lär inte någon elektrifiering vara på tal förens efter det här årtiondet. Vi får se om en potentiell sammanslagning mellan Bugatti och Rimac ändrar på saken. 

LÄS ÄVEN: Bugattis superbil börjar ta form

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com