Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är elbilarna som laddar snabbast

31 elbilar testades

Större
Stäng
  • Laddsladd
    Laddsladd. Foto: Pixabay
  • Laddsladd. Foto: Pixabay

Att ladda en elbil är nödvändigt men kan ta lång tid. Men vilken elbilsmodell klarar av att ladda batteriet snabbast?

Den norska tidningen Motor och organisationen NAF har gjort ett antal elbilstester vid upprepade tillfällen. I juni testades exempelvis hur 20 olika elbilar klarade sig räckviddsmässigt på sommaren. Tesla Model 3 stod den gången som vinnare.

Den här gången har de testat hur snabbt 31 olika elbilar laddas upp till 80 procent. De två modellerna som utan tvekan var snabbast, var Audi E-tron GT och Porsche Taycan 4 Cross Turismo som lyckades ladda på 19,32 minuter, respektive 20,16 minuter. Det är sex minuter snabbare än Tesla Model 3 SR, som klarade av laddningen på 26,11 minuter.

Den norska publikationen pekade på ett par trender som stack ut under testerna. Fler och fler biltillverkare börjar ha förvärmning av batteriet, vilket leder till att laddningen går mycket snabbare. Generellt har de tyska premiummärkena BMW, Mercedes-Benz och Audi börjat tillverka batteriet som gör snabbladdningen snabbare.

Hyundai Ioniq 5 och Kia EV 6 hade en snabb laddhastighet vid snabbladdningsstationerna, men när temperaturen sjunker går även laddhastigheten ned.

De två svenska deltagarna, Volvo C40 Recharge och Polestar 2, hade en laddeffekt på 150 respektive 154 kW. De laddade upp batteriet på drygt 39, respektive 43 minuter. Sämst gick det för XPENG P7 4WD High Performance som hade en effekt på 65 kW, vilket gjorde att det tog 65 minuter att ladda batteriet, särklass sämst.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com