Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Stora testet: Så långt kommer elbilarna på sommaren

31 elbilar testades

Större
Stäng
  • Mercedes-Benz EQS hade längst räckvidd, men stor avvikelse jämfört den officiella räckvidden. Foto: Mercedes
    Mercedes-Benz EQS hade längst räckvidd, men stor avvikelse jämfört den officiella räckvidden. Foto: Mercedes
  • Mercedes-Benz EQS hade längst räckvidd, men stor avvikelse jämfört den officiella räckvidden. Foto: Mercedes

Hur står det till med räckvidden hos de senaste elbilsmodellerna? Nu har 31 elbilar testats av norska NAF, men något nytt räckviddsrekord sattes inte.

Det har tidigare varit välkänt att elbilar har haft räckviddsproblem. Men med bland annat batteriutveckling har räckvidden på elbilarna blivit bättre och bättre. Men vilken elbilsmodell har egentligen bäst räckvidd? Det har den norska konsumentorganisationen Norges Automobilforbund (NAF) tagit reda på.

Två gånger om året testar organisationen den faktiska räckvidden som olika nya bilmodeller faktiskt har. Testet är ganska enkelt. De kör en sträcka fram till dess att bilen helt enkelt stannar. Totalt testade de 31 olika bilar. Och 21 av dem rullade en kortare sträcka än den räckvidden som biltillverkaren uppgett.

Mercedes EQS 450+ klarade av 62 mil

En av de stora förhandsfavoriterna var Mercedes EQS 450+ som hade en förväntad räckvidd på 71,1 mil enligt WLTP. Den hade längst räckvidd av de testade elbilarna, men klarade inte av att slå rekordet som Tesla Model 3 Long Range satte förra året på 65,49 mil. Mercedesen körde 62 mil innan batteriet var tomt. Modellen hade en av de största avvikelserna gällande räckvidden. Näst längst kom den andra versionen av EQS – EQS 580 4Matic. Den klarade av 59,6 mil. Tredje längst kom BMW iX xDrive50 med 58,36 mil.

Enligt NAF var en av största besvikelserna den kinesiska biltillverkaren Hongqi och modellen EHS-9. Tillverkaren har uppgett att den klarar 46,5 mil enligt WLTP, men klarade enbart av 37,1 mil. Den hade en avvikelse på 20 procent jämfört med den officiella räckvidden. Näst kortast sträcka klarade Cupra Born av med 37,6 mil, och därefter Maxus Euiniq6 med 38,4 mil.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com