Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är det största hindret för att köpa en elbil

Men allt fler planerar att köpa en elbil

Allt fler skaffar en elbil, men det finns en del stötestenar kvar, visar en ny undersökning. 

Allt fler väljer att skaffa en elbil. I april var det till och med en elbil som var den mest registrerade bilen av alla, Volkswagen ID.4. Det är andra gången någonsin en elbil är i topp. 

Nu har en årlig undersökning av Nordisk Elbilsbaromenter släppts. Undersökningen ställde frågor till svenskar, norrmän, danskar, finländare och islänningar om planerade bilköp samt även attityder till elbilar. Totalt medverkade 4 850 personer i undersökningen. 

Resultaten visar att 16 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa en elbil de närmaste 12 månaderna, vilket är en ökning med fyra procent jämfört med förra året. 

LÄS ÄVEN: Då blir elbilar billigare än bensinbilar

– Det är roligt att se att antalet svenskar som funderar på att köpa elbil har ökat, säger Magnus Johansson, ordförande i Elbil Sverige.

Däremot var det färre som övervägde att köpa en begagnad elbil, endast 6 procent av de tillfrågade. Dock är det en liten ökning, från 4 procent förra året. Dock sticker vårt grannland Norge ut, där 16 procent av de tillfrågade överväger att köpa en begagnad elbil de kommande 12 månaderna. 

Barometern frågade även vilka som är de största hindren för att köpa en elbil idag. Den vanligaste anledningen, där tre av tio svenskar svarade, är att priset är för högt. 16 procent svarade att de inte har möjlighet att ladda bilen hemma.

Andra faktorer som spelar in är även bristen på räckvidd, laddinfrastrukturen, samt hur tekniken utvecklar sig i framtiden.

LÄS ÄVEN: Kia om nya EV6: ”Ett statement där vi visar vad vi kan”

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com