Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då blir elbilar billigare än bensinbilar

Når tröskeln tidigare än vad man trott

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Kostnaderna att tillverka elbilar minskar, och de kan bli lika billiga som vanliga diesel- och bensinbilar tidigare än vad man trott, visar en ny studie.

Det blir allt vanligare med laddhybrider och elbilar. I april var det till och med en elbil som var mest registrerade i hela Sverige: Volkswagen ID.4. 

Nu har en ny studie publicerats av BloombergNEF, som är beställd av Transport & Environment. Studien förutspår att elbilar och även elektriska skåpbilar kommer vara billigare att producera än konventionella fossildrivna fordon om fem år, 2026, och de kommer dominera marknaden i början av nästa årtionde. 

2026 kommer elektriska sedaner och suvar vara lika billiga att tillverka som motsvarande bensin- och dieselmodeller, medan småbilarna når tröskeln året efter.

LÄS MER: Förarhjälpmedlet som gör att förare kör för fort

Att elbilar blir lika billiga, eller billigare jämfört med en bil som har förbränningsmotor, ses som ett viktigt steg i världens övergång från fossildrivna bränslen och minska världens koldioxidutsläpp. De sjunkande kostnaderna för att tillverka batterier, i kombination med dedikerade elbilsplattformar gör dem billigare att tillverka jämfört med förbränningsmotorerna, inom sex år. Detta redan innan eventuella statliga subventioner spelar roll, menar forskarna på BloombergNEF. 

Idag kostar i snitt en elbil 337 000 svenska kronor jämfört med en bensinbilar som kostar 188 000 kronor. 2026 så kommer båda kosta runt 192 000 kronor. 2030 blir motsvarande siffra för elbilen 165 000 och för bensinbilen 201 000. 

Med allt strängare regler blir det tuffare för bilar med förbränningsmotorer. 2030 ska den brittiska regeringen förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar. Samtidigt så har ett antal biltillverkare lovat att fasa ut förbränningsmotorerna. Exempelvis Volvo, som ska vara ett renodlat elbilsmärke 2030.

LÄS ÄVEN: Videomöten kan leda till att förare kör sämre

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com