Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Studie: Videomöten kan leda till att förare kör sämre

Coronapandemin påverkar även vårt körande

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Enligt en ny studie så kan förares förmåga att köra bil påverkas, och är en effekt av coronapandemin. 

Vi har levt över ett år med covid-19-pandemin. Därmed har vi fått anpassat vår vardag, bland annat genom att hålla avstånd, inte kunna resa, inte kunna gå på restaurang hur som helst, och även att jobba hemifrån. Videomöten online är numera standard, och i början var det kanske en och annan som hade problem att både stänga av och stätta på mikrofonen vid rätt tillfälle. 

Men en annorlunda effekt som videomöten har haft på oss, är att de har även påverkat vår förmåga att köra, visar en amerikansk studie från försäkringsbolaget Root Insurance. Så kallade Zoom Zombies har blivit ett växande problem. 

– Eftersom många plötsligt skiftade till en virtuell miljö, ökade amerikanernas beroende av teknik dramatiskt tillsammans med deras skärmtid, vilket fick en majoritet av förarna att ta med sig detta distraherade beteende in i sina bilar, säger David Timm, som är vd för försäkringsbolaget. 

LÄS MER: Här visar Kia Stinger varför man inte ska köra för snabbt i en vattenpöl

Resultaten från studien menar att användande av datorer under en längre tid och tillsammans med att man sjunker in i den virtuella världen, har lett till en kognitiv distraktion. Detta har medfört att tankspriddhet, eller att man helt enkelt zoonar ut, har ökat när man kör, och det är kanske inte så konstigt om man har haft en lång dag med videomöten. Dessutom har frekvensen av att kolla på telefonen medan man kör, ökat med sex procent jämfört med förra året. 

En annan siffra som är värd att nämna, även om det är siffror för USA, så ökade antalet dödsfall i olyckor förra året med åtta procent jämfört med 2019. 42 060 amerikaner dödades i bilkrascher, detta trots att trafiken minskade med 13,2 procent under pandemin, visar siffror från National Safety Council.

LÄS ÄVEN: 10 tips att tänka på inför köpet av begagnade bilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com