Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Studie: Kvinnor skadas oftare i trafikolyckor

Beror på bilen

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Enligt en ny studie så har kvinnor större risk att skadas i en bilolycka, och det beror på bilen. 

Idag är bilar säkrare än någonsin. Biltillverkare producerar allt starkare och säkrare passagerarutrymme. och använder förarhjälpmedel för att mildra olyckor, och detta har avsevärt bidragit till att minska olyckor och skador, när allt fler bilar finns på vägen. Även om bilarna är säkrare, är ingen förare den andra lik, och det kan öka skillnaderna i vilka som skadas, och inte skadas i en olycka.

En av de faktorerna är vilken bil man kör. Nu har den amerikanska säkerhetsorganisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) försökt titta på flera olika faktorer för att avgöra varför kvinnor är mer benägna än män att drabbas av allvarliga bilolyckor. Data visade att kvinnor hade mellan 20 och 28 procent högre risk att dödas, och mellan 37 och 73 procent högre risk att bli allvarligt skadade i en bilolycka. När IIHS hade justerat för flera olika faktorer, upptäckte de att skillnaderna antagligen orsakades av bilarna som de körde.

LÄS MER: Här är bilarna som oftast drabbas av dyra fel

– Siffrorna indikerar att kvinnor ofta kör mindre, lättare bilar och att de är mer benägna än män att vara med om sidokollisioner och påkörningar bakifrån, säger Jessica Jermakian, vice ordförande för IIHS. 

Cirka 70 procent av olyckorna som involverade kvinnor, var krockar med andra bilar, medan motsvarande siffra för männen var 60 procent. Mer än 20 procent av männen krockade istället in i lastbilar, jämfört med fem procent av kvinnorna. Forskarna vid organisationen analyserade skador från sido- och frontalkollisioner mellan 1998 och 2005. 

IIHS upptäckte att kvinnor har mellan 2 och 2,5 gånger större risk att drabbas av benskador vid en olycka. Med den nya informationen hopppas IIHS att de kan hjälpa biltillverkare att skapa ännu säkrare bilar i framtiden.

LÄS ÄVEN: Studie: Äldre har större risk att skadas i nyare bilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com