Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Här är bilarna som oftast drabbas av dyra fel

De vanligaste felen och bilarna som drabbas

Om din bil drabbas av en maskinskada kan det bli en dyr historia. Varje år drabbas tio tusentals bilägare av dyra reparationer på sin bil. Här bilarna som oftast drabbas av maskinskador.

Varje år granskar försäkringsbolaget Länsförsäkringar olika bilmärkens maskinskador. I årets Maskinskaderapport visar resultaten att i genomsnitt så anmäls 1,7 maskinskador per 100 personbilar och år till försäkringsbolaget. De vanligaste skadorna är skador på motorn, samt på kyl- och värmesystem, vilket står för 27, respektive 25 procent av alla anmälningar till Länsförsäkringar. Även skador på växellåda/drivning är relativt vanliga med 22 procent. 

Genomsnittskostnaden för att reparera en maskinskada är cirka 18 000 kronor och inträffar efter 7 900 körda mil, i genomsnitt. Skador på motorn är dyrast att reparera, följt av skador på växellåda/drivning. 

Det märket som drabbas mest av maskinskador är Porsche med 7 anmälda skador per 100 fordon per år, följt av Jeep, Land Rover/Range Rover, Fiat och Chevrolet. Tittar man på andra sidan spektrat, är det tre asiatiska märken med minst fel: Lexus, Kia och Toyota. 

LÄS MER: Studie: Äldre har större risk att skadas i nyare bilar

Foto: Länsförsäkringar

Tittar man enbart på motorskadorna uppstår de i genomsnitt efter att man kört 8 100 mil och kostar i genomsnitt 25 000 kronor att reparera. Är man tvungen byta hela motorn svider det ännu mer i plånboken, i genomsnitt 75 000 kronor, även om kostnaderna varierar ordentligt. Om man tittar på enbart motorskador är det Seat som har flest problem, följt av Land Rover/Range Rover, Jeep, Porsche och Peugeot. Återigen är det just Lexus och Toyota som har minst problem även på den här fronten. 

Den näst vanligaste maskinskadan är skador på kyl-och värmesystemet. Om det är någon tröst, så är det också det billigaste problemet att lösa. I genomsnitt kostar det 9 600 kronor att reparera, och då är det ofta kondensorn som går sönder. I den här sektionen är det Volkswagen som har flest problem, följt av Nissan, Seat, Chevrolet och Peugeot. 

Mer än av 20 procent av de inrapporterade skadorna är på växellådan/drivningen och då är det ofta fyrhjulsdriften och kopplingen som går sönder. I genomsnitt kostar en sådan skada 24 600 kronor att laga, även om utbyte av hela växellådor såklart är ännu dyrare. En tredjedel av alla Porsches maskinskador i den här undersökningen är just på växellåda/drivningen. Även Land Rover/Range Rover har många skador, följt av Jeep, Chevrolet och Opel. 

En sjundedel av alla inrapporterade skador är fel på elektroniken, och av dem är det vanligast med komfortsystemet. Skador som är ovanliga, som tur är, är fel på styrning och bromssystem. De utgjorde tre, respektive en procent av alla anmälda maskinskador. 

LÄS ÄVEN: Bilarna som petar Volvo från säkerhetstoppen

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com