Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lösningen: Beställa bilen på nätet - och få hemleverans

Bil Sweden: Bilbranschen drabbas som alla andra - utvecklingen är dramatisk

Större
Stäng
  • Volvo Daqing train
  • Volvo Daqing train

Svenska bilbranschen har drabbats av en rejäl inbromsning på grund av coronaoron.
Men nybilsregistreringarna hålls ännu uppe genom att många bilar är beställda 3-6 månader bakåt i tiden.
– Vi drabbas som alla andra. Det finns en oro på marknaden, utvecklingen är så dramatisk att vi ännu inte gjort någon ny prognos, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden.
För den som är orolig för smittan är det möjligt att beställa bilen via nätet och få den hemlevererad.

På bara någon vecka har den svenska samhällsekonomin gjort en tvärnit. Riksbanken och regeringen gör vad de kan för att underlätta för företag genom olika stödåtgärder, men när många konsumenter isolerar sig i hemmet går konsumtionen i långsammare takt i många branscher. Bilbranschen är inget undantag och Bil Sweden som organiserar tillverkare och generalagenter börjar se effekter.
– Vi drabbas ju som alla andra. Allt fokus handlar om att skydda anställdas hälsa och upprätthålla produktion så gott det går, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman till BytBil.

Effekten börjar synas på försäljningsstatistiken, men genom att de flesta bilar beställs långt i förväg finns det en eftersläpning.
– När vi tittar på registreringssiffror är det en 3-6 månaders fördröjning med tanke på leveranstider. Men självklart går nybilsförsäljningen ner när konjunkturläget går ner. Vi har ännu inte gjort någon ny prognos då utvecklingen är så dramatisk. Vi ser att det är en stor oro i marknaden, det råder inget tvivel om det.

Har bilbranschen marginaler för att klara en sådan här nedgång?
– Det hela beror på hur länge det här pågår, vi har nära dialog med regeringen, för att säkerställa åtgärder som skyddar bilbranschen. När läget klarnat lite kommer vi att göra en reviderad prognos.
Kan det bli en lika stor nedgång som i Kina där 80 procent av försäljningen försvann i februari?
– Vi vill inte spekulera i det.

Även Motorbranschens Riksförbund, MRF, som organiserar en stor del av Sveriges bilåterförsäljare och verkstäder har sett en tydlig påverkan på bilbranschen, framförallt den senaste veckan.
– Det pågår fortfarande verksamhet, men det har saktat in rejält. Det har blivit lugnare i bilhallarna. Folk vet inte hur ekonomin ser ut, och hur börsen och bostäderna kommer att utvecklas. Även i verkstäderna börjar det tunnas ut, en del hör av sig och avbokar sina tider, berättar Charlie Magnusson, informationschef på MRF.

För den som är orolig när det gäller bilköpet finns det flera lösningar. Blocket och BytBil har digitala bilköp och privatleasingerbjudanden som går att beställa hemifrån via datorn.
– Om du hör av dig till bilhandlaren går det säkert att få hemleverans av bilen om du känner oro, de kommer vara mycket noga med hygienen. Man kan också höra om det är möjligt att få bilen hämtad när den ska repareras, säger Charlie Magnusson.
Finns det marginaler hos bilhandelsföretagen så att de kan hantera nedången?
– Det är ännu svårt att bedöma, och beror på hur långvarigt det blir. Men det är knappa marginaler för många och en och annan kommer att gå omkull.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com