Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är bilmärket som har dyrast försäkring

Beror på ens ålder, var man bor, och vilken bil man har

Större
Stäng
  • Foto: Pixaby
    Foto: Pixaby
  • Foto: Pixaby

Hur mycket man betalar för sin bilförsäkring beror på flera olika saker, bland annat ens ålder, var man bor, och vilken bil man har. 

Färska siffror från Insplanet visar att Stockholm, Västa Götaland och Skåne har de dyraste premierna i genomsnitt, med 5 574, 4 627, respektive 4 469 kronor. Insplanet har slagit ihop priset för halv-, trafik- och helförsäkring för att få fram ett snittpris. 

Att de tre regionerna har dyra bilförsäkringar beror på att de är tätbefolkade områden, det finns större risk att ens bil blir stulen, eller utsätts för skadegörelse. Dock har Västerbotten lägst pris med 3 124 kronor.

Nu kommer den stora frågan, vilket bilmärke är det som har dyrast försäkring, men även billigast? Det visar sig att den tyska biltillverkaren BMW har den dyraste försäkringen med ett snittpris på 5 962 kronor, följt av Audi, och Mercedes-Benz, med 5 028, respektive 4 966 kronor. 

LÄS MER: Topplista: Bilarna som sålde snabbast på Blocket i januari

Ska du ha en riktigt billig försäkring är det istället en Renault du ska välja, 3 120 kronor, vilket är drygt hundra kronor billigare än bilen med näst billigaste försäkringen, Suzuki, 3 230 kronor, följt av Skoda med 3 282 kronor. Dock har Suzuki den billigaste helförsäkringen. 

Insplanet ger även tips på hur man kan få en billigare bilförsäkring. Det första tipset är ganska självklart. Om man jämför bilförsäkringar så kan ma spara ganska mycket pengar per år. Ett annat tips är att man ska köra mindre. Priset på bilförsäkringen blir högre ju längre man förväntas köra.

Vissa försäkringsbolag ger rabatt på bilförsäkringen om man kan minska risken för stöld, det kan man göra genom att parkera bilen i garage. Samlar man dessutom sina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan man få rabatt. Det sista tipset är att man kan få ett lägre pris på bilförsäkringen, om man väljer en högre självrisk. Nackdelen är att man får betala mer om man måste använda sig av försäkringen.

LÄS ÄVEN: Filmstjärnan rasar mot elbilslandet Norge

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com