Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

De flesta bilförare är bättre än medel

I alla fall om man frågar dem själva.

Svenska bilförare har höga tankar om sig själva. Det visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget If.

Hur bra är du egentligen som bilförare? Förmodligen ganska bra, i alla fall om man skulle fråga dig. Det visar en undersökning som marknadsundersökningsföretaget YouGov genomfört på uppdrag av försäkringsbolaget If.

För när de frågade 3.133 svenskar med körkort om hur bra de var bakom ratten svarade 61 procent, eller mer än tre av fem, att de var över medel eller till och med mycket bra som bilförare.

I den andra änden av skalan ser det annorlunda ut. Blott fyra ynkliga procent anser sig vara sämre än snittet och en enda procent ser sig som mycket dåliga. Någonting hänger inte ihop mellan självuppfattning och statistik.

– Vadå, den stod ju på min plats.

Män har högre tankar om sig själva i trafiken än vad kvinnor har, men skillnaden är inte överdrivet stor: 61 procent av männen ger sig betyg över snittet, medan motsvarande siffra för kvinnor är 54 procent och i underbetygen skiljer de sig inte åt överhuvudtaget.

Då skiljer det sig mer mellan hög- och låginkomsttagare. Tjänar man mycket deg tycker man väldigt bra om sig själv och hela 72 procent av dem som kammar hem storkovan är vägarnas hjältar. Är dina inkomster mer blygsamma är det bara 55 procents chans att du ser dig som bättre än de andra.

För så skulle ju aldrig en Porsche parkera eller?

Av någon anledning är man allra duktigast i Västmanland. Här har var tredje svarande givit sig själva högsta betyg medan man i Stockholm inte alls ger sig själva samma uppskattning – bara 16 procent av nollåttorna är bäst. Vem hade kunnat tro det?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com