Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Vinterjackan en skaderisk i bilen

Knäpp upp så att säkerhetsbältet gör nytta

Vintern rasar utanför och de tjocka jackorna åker fram ur garderoben. Men de kan ställa till med skada vid en kropp, visar en undersökning som försäkringsbolaget Volvia har gjort.

Vinter brukar betyda snömodd och tjocka jackor. Men i bilen är det läge att knäppa upp, visar en färsk undersökning från försäkringsbolaget Volvia. För att säkerhetsbältet ska göra någon nytta vid en krock är det viktigt att det ligger rätt an mot kroppen. Om en tjock jacka eller overall sitter i vägen ökar mellanrummet mellan bälte och kropp. Då ökar också risken för att bältet hamnar fel.

– Och hur ska jag kunna ha jackan på mig här då?

– Och hur ska den här sitta då?

Det som kan hända är att bältet hamnar för långt ut över axeln och missar helt att fånga upp kroppen, liksom att höftbältet dras åt över magen. Särskilt barn, med små kroppar och stora kläder, är särskilt i riskzonen.

Enligt Volvia är kunskapen hos svenska förare och föräldrar alldeles för låg om effekten av för tjocka kläder. Endast två av tio föräldrar har för vana att knäppa upp barnens jackor innan bältet spänns fast och anledningen skulle vara okunskap snarare än slarv.

– Hur blir det om man använder päls då?

– Hur blir det om man använder päls då?

Trepunktsbältet ska sitta över höften mot låren och sedan upp så nära halsen och så tätt mot kroppen som möjligt. Och dra åt bältet en extra gång efter att du spänt fast dig eller barnen.

Foto: Volvia, Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com