Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Självkörande bilar förändrar försäkringsbranschen spår Volvo

Olyckor och premier kommer att sjunka med autonom trafik

Volvo spår att den autonoma trafiken i framtiden med självkörande fordon och tillhörande system kommer att påverka försäkringspremierna världen över stort. Enligt en rapport skulle premier minska med 20 miljarder dollar till år 2020.

Inte bara bilbranschen står inför en revolution i och med utvecklingen av autonoma fordon och system, även försäkringsbranschen kommer att dras med i vågen spår Volvo Cars. Bilförsäkringar som idag genererar 42 procent av alla försäkringspremier (förutom livförsäkringar) är det största enskilda segmentet inom globala försäkringspremier.*

Den siffran kombinerat med att antalet olyckor antas minska med 80 procent* vid införande av autonoma trafiksystem gör att försäkringspremierna förväntas sjunka kraftigt. Forskning från Swiss Re och HERE** har visat att självkörande system kan göra så att försäkringspremier minskar med 20 miljarder dollar globalt 2020.

Volvo Cars menar att försäkringsbranschen är tvungen att göra en fundamental omstrukturering för att klara de stora utmaningar som branschens nuvarande affärsmodell står inför.

– På medellång till lång sikt kommer försäkringsbranschen att drabbas i stor omfattning. Men vi får inte glömma att orsaken är färre olyckor, skadade och dödsfall. Självkörande bilar är ensamt det största utvecklingssteget inom bilsäkerhet som har kommit de senaste åren, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd och koncernchef, som i dag den 3 maj kommer att tala på Londonseminariet ”En framtid med självkörande bilar – konsekvenser för försäkringsbranschen”.

Peter Shaw, vd för Thatcham Research, berättar: – Fordonstillverkare förutspår att det kommer att gå att köpa autonoma fordon, som kan ta över förarens uppgift helt under vissa delar av bilfärden, från omkring 2021. Olycksstatistiken kommer tveklöst att sjunka drastiskt. Det har vi redan sett sedan vi introducerade automatisk nödbromsning på många nya bilar. Forskning i USA från NHTSA visar att autonoma och uppkopplade bilar kommer göra så att olyckstatistiken minskar med 80 procent 2035. Om en olycka inte kan undvikas kommer krockhastigheten i stället att kunna minskas och krocken behöver inte bli lika allvarlig.

*Forskning i USA av NHTSA

**”The future of motor insurance – How in-car connectivity and ADAS are impacting the market”, Swiss Re/HERE, 2016

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com