Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Teddybjörn bands bakom bil – finns en bra anledning

Större
Stäng
  • Foto: IIHS
    Foto: IIHS
  • Foto: IIHS

I USA har det förekommit rapporter om att en bil kör runt på motorvägar med en teddybjörn som är bunden bakom en bil, och det finns en bra anledning till detta. 

I USA genomför säkerhetsorganisationen Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) rigorösa kraschtester för att biltillverkarna ska utveckla säkrare bilar, och de genomför också olika säkerhetsrelaterade studier, såsom en om att kvinnor oftare skadas i trafikolyckor, på grund av att de oftare kör mindre bilar.

Nu har de genomfört en ny studie genom att placera en teddybjörn bakom en bil. Målet var att observera förares uppmärksamhet på motorväg, samtidigt ville de testa hur autonom körning på nivå 2 påverkade förarnas uppmärksamhet. IIHS bestämde att en stor rosa björn som har en väst med hög synlighet och var bunden på baksidan av en suv skulle sticka ut. 

31 personer medverkade i studien och delades upp i tre olika grupper. En grupp kände till och hade erfarenhet av autonom körning nivå 2, den andra kände till, men hade ingen erfarenhet, och den tredje gruppen varken kände till eller hade erfarenhet av autonom körning på nivå 2.

LÄS MER: Studie: Äldre har större risk att skadas i nyare bilar

Varje förare körde en Mercedes-Benz C-Klass med teknik som omfattade nivå 2, och körde en timme på en motorväg i Maryland. De två första grupperna använde sig av tekniken, medan den tredje körde helt själva hela vägen. 

Det är dock oklart hur många personer som var i varje grupp, oavsett var det totalt 31 förare. Studien avslöjade inte heller huruvida testpersonerna fick veta i förväg eller inte, om de skulle få se teddybjörnen, eller huruvida någon annan var i bilen.

Dock visade resultaten av de som inte var så vana med nivå-2 tekniken, hade dubbelt så många personer som inte kom ihåg att de hade blivit omkörda av mjukisdjuret, jämfört med de andra grupperna. Nästan alla av dem som var vana vid systemet kom ihåg teddybjörnen.

Forskarna analyserade videor och det visade sig även att förare som kom ihåg mjukisdjuret, också tittade runt mer omkring vägen och hade en mer aktiv blick, medan de som enbart tittade rakt fram inte kom ihåg teddybjörnen. Visst, studien var extremt liten, men resultaten är ändå intressanta.

LÄS ÄVEN: Risken för skador ökar när hantverkarbilar lastas fel

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com