Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Honda överger bensin- och dieselbilar

Ska även elektrifiera sina motorcyklar

Större
Stäng
  • Foto: Honda
    Foto: Honda
  • Foto: Honda

Honda blir den första japanska biltillverkaren som överger diesel- och bensinbilar. Om 19 år ska de vara ett renodlat elbilsmärke. 

Med allt strängare utsläppskrav börjar allt fler biltillverkare ställa om och elektrifiera sina modeller. 2030 ska exempelvis Volvo vara ett renodlade elbilsmärke, och så även Bentley och Ford i Europa. Från och med 2026 ska Audi enbart lansera elbilsmodeller. 

Honda blir den första japanska biltillverkaren som meddelar att de kommer fasa ut sina förbränningsmotorer till förmån för elbilar. 2040 ska de vara ett renodlat elbilsmärke.

LÄS MER: Honda presenterar nya generationen av HR-V

Dessutom har Japan lovat att de ska vara koldioxidneutrala till 2050. Dock är elbilsförsäljningen låg i landet. Endast en procent av alla personbilar i landet är elbilar. Det kan sättas i kontrast till Kina, där det är sex procent, rapporterar Automotive News. 

Enligt uträkningar så kommer elbilsförsäljningen i världen uppgång till 14 miljoner 2025, från 3,1 miljoner förra året. Men det är inte enbart personbilar som är en del av Hondas elektrifieringsprocess. 2024 ska den japanska biltillverkaren presentera en elektrisk motorcykel. Dessutom ska de lansera tio nya elbilar i Kina de kommande fem åren. Honda e som lanserades förra året ska sälja runt 10 000 exemplar per år, runt i världen. 

Kritiker ifrågasätter som planen är realistisk eftersom Ford tror att de kommer vara koldioxidneutrala först 2050 och Toyota använda sig av hybrider för att försöka sänka sina utsläpp rejält och även andra tekniker såsom vätedrivna bränsleceller. Anonyma källor inom Honda menar att det kan bli svårare att skilja sig ut från andra elbilstillverkare, och målet om 2040 kan även bli svårt att nå, men att att Mibe har en tydlig plan om elektrifiering och känslan inom företaget är positiv. 

LÄS ÄVEN: Uppgifter: Honda Civic Type-R slipper hybridteknik

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com