Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Honda och Sony lanserar bilmärket Afeela

Med Playstation i bilen, såklart

Två japanska giganter har gått ihop för att skapa sitt eget elbilsmärke.

Afeela heter resultatet som Honda och Sony står bakom.

Konceptbilen har många högteknologiska lösningar och ska nå marknaden om lite mer än tre år.

I mars förra året kom nyheten att Honda och Sony skulle skapa ett samriskföretag med målet att börja sälja elbilar.

Nu har detta samarbete fått ett namn i Afeela och under CES-mässan i Los Angeles visades en prototyp upp som ger oss en inblick i vad som komma skall.

Namnet kommer från tanken att ”känsla” ska vara ett ledord i det nya elbilsmärket.

Denna konceptbil har ännu inget namn. Inte heller vet vi någonting om elbilens drivlina, effekt, laddning eller för den delen batterikapacitet.

45 kameror och sensorer

Men med det sagt finns det ändå några intressanta saker att dyka in på. Det är ju ändå Honda och Sony vi har att göra med, så det faller sig naturligt att det finns gott om tekniska nymodigheter.

Inte minst rör detta de 45 kameror och sensorer som bilen är utrustad med både interiört och exteriört. Dessa ska användas för att upptäcka faror och bilen ska vara självkörande på nivå 3, vilket betyder att den kan sköta körningen helt själv i vissa situationer men att föraren måste vara beredd på att ta över. Dock är det inte klart om nivå 3 kommer att finnas med som standard, utan det kan bli ett tillval. Det återstår att se.

Interiören beskrivs som minimalistisk samtidigt som den ska maximera upplevelsen.

Hela instrumentpanelen är prydd av en stor skärm som delas upp i olika sektioner, däribland virtuella backspeglar längst ut på sidorna. Det finns också skärmar för passagerare i baksätet och givetvis kommer elbilen att inkludera ett Playstation. Under visningen kunde man se att spelet ”Horizon Forbidden West” rullade på skärmarna i bilen.

Skulle man vilja ta en paus från dessa långa och många skärmar kan man titta upp genom ett massivt panoramaglastak.

”Kommunicerar med omgivningen”

Rent designmässigt är det mjuka former som vissas upp på denna ännu odöpta sedan. Nog påminner den en del om Lucid Air, som nyss nådde Europa.

En stor skillnad är dock de interaktiva ljusfält som finns både fram och bak på bilen. Genom dessa ska bilen kunna ”kommunicera med sin omgivning” genom att bland annat visa väderinformation eller laddningsstatus. Den ska också välkomna föraren när denne närmar sig bilen.

Afeela mäter 4,9 meter på längden och axelavståndet är tre meter. Den är 1,9 meter bred och 1,46 meter hög.

Denna fyrhjulsdrivna elbil ska kunna gå att förbeställa första halvåret 2025. Leveranserna är sedan planerade till våren 2026, men Nordamerika som första marknad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com