Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då kommer elbilen kosta lika lite som en bensinbil

Omställningen sker snabbare än vad man kan tro

Enligt ny forskning kommer kostnaden mellan att tillverka ett batteridriven elbil jämfört med en förbränningsmotor minska till cirka 17 000 kronor om ett par år, och det är just batterikostnaden som gjort att biltillverkarna har tvekat till elomställningen.

Elbilar kommer kommer ha samma produktionskostnader som konventionella bilar med förbränningsmotorer 2024. Enligt ny forskning så kan elektrifieringen inom kort ta nya fart rapporterar The Guardian, som hänvisar till forskning från investmentbanken UBS.

Extrakostnaden att tillverka batteridrivna elbilar kontra bilar med förbränningsmotorer kommer minska till motsvarande 17 000 svenska kronor per bil, år 2022 och kommer helt och hållet vara borta 2024, enligt forskning från UBS. Forskningen bygger på detaljerade analyser av batterier från de sju största tillverkarna. 

Att uppnå kostnadsparitet med förbränningsmotorn ses som en viktig milstolpe i världens omställning från fossila bränslen.

LÄS MER: KTH: Bensinbilar dyrare att äga än elbilar

Biltillverkarna har varit ovilliga att flytta produktionen från sina lönsamma modeller med förbränningsmotorer, till elbilar, på grund av dyra batterier som nästan uteslutande tillverkas av östasiatiska företag, såsom LG Chem, Panasonic och CATL. Batteriet står för mellan en fjärdedel och två femtedelar av bilens produktionskostnad.

UBS menar att de biltillverkare som försöker klänga sig kvar vid förbränningsmotor risker att bli ifrånkörda av Tesla och Volkswagen som har tagit en ledande position för att sälja elbilar. Enligt en analytiker från UBS innebär minskningen av batterikostnaden att det efter 2025 inte finns någon anledning av köpa en bil med förbränningsmotor samt att syftet med hybridbilar därmed försvinner.

Den snabba minskningen av batterikostnader förväntas att utlösa en snabbare omställning till elfordon än man tidigare förväntat sig. Elbilar säljs redan i snabb takt, vilket vi på Bytbil tidigare skrivit om, detta trots att bilmarknaden drabbats av covid-19. 

UBS uppskattar att 17 procent av all bilförsäljning år 2025 skulle bestå av elbilar, och andelen skulle öka till 40 procent 2030. 

LÄS ÄVEN: Volkswagens mål för Norge: 90 procent av försäljningen ska vara elbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com