Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagens mål för Norge: 90 procent av försäljningen ska vara elbilar

Ambitiös målsättning till nästa år

Större
Stäng
  • Foto kollage: Pixabay, Volkswagen
    Foto kollage: Pixabay, Volkswagen
  • Foto kollage: Pixabay, Volkswagen

Volkswagen tror att 90 procent av dess försäljning i Norge nästa år kommer bestå av elbilar. Landet har som mål att enbart sälja elbilar om fem år. 

Allt fler elbilar säljs på marknaden i Sverige, något som Bytbil tidigare har skrivit om. Andelen laddbara bilar som nyregistrerades i Sverige var 34,4 procent. Men Sverige ligger i lä jämfört med Norge.

Reuters rapporterar om att Volkswagen har som mål att elbilar ska stå för 90 procent av dess bilförsäljning i Norge nästa år. De menar dessutom att enbart elbilar kunna säljas i Norden 2023.

Norge har som som mål att om fem år bli första landet som slutar med försäljningen av bilar som drivs av fossila bränslen. Därför undantar Norge elfordon från skatter som i stället läggs på bensin- och dieselmotorer. 

Policyn har gjort Norge till ett attraktivt land för biltillverkare som försöker ställa om till elektrifiering. Förra månaden stod elbilar för 61,5 procent av landets bilförsäljning. Motsvarande siffra för 2019 som helhet var 42,4 procent. 

I budgeten för 2021 ska den norska regeringen utöka sin policy med skattelättnaden på helt elektriska bilar. 

– Detta gör att vi kan vara säkra på att säga att vi kan nå 90% av elbilsförsäljningen nästa år, säger Harald A. Moeller AS, den norska importören av Volkswagen-bilar till Reuters. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com