Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Blandade resultat för tyska jättar – Volkswagens försäljning sämsta på 10 år

Blandade skurar hos biljättarna

Större
Stäng
  • Foto: Volkswagen
    Foto: Volkswagen
  • Foto: Volkswagen

Försäljningsresultaten för de olika tyska biljättarna har börjar ramla in. Volkswagens försäljning 2021 var den sämsta på tio år, och även för Mercedes går det trögt, men BMW har lyckats bättre.

Volkswagen redovisade att försäljningssiffrorna och leveranserna under 2021 var 8,9 miljoner bilar, vilket är den sämsta siffran på tio år, rapporterar Reuters. Dessutom förväntar sig den tyska biltillverkaren att det skulle bli störningar i leveranskedjan även i år. Hos själva Volkswagenmärket minskade försäljningen med 8,1 procent och sålde knappt 4,9 miljoner fordon, även om försäljningen av elbilar fyrdubblades.

Intressant nog hade BMW färre problem och redovisade rekord i antalet leveranser: 2,21 miljoner bilar från just BMW-märket. De hade lättare att anpassa sig till problem i leveranskedjan.

Även Mercedes-Benz försäljning minskade förra året med 5 procent. Det är första gången på fem år som BMW säljer fler bilar än Mercedes i världen.

Kanske inte så oväntat ökade försäljningen av laddbara bilar, speciellt i Europa. Där utgjorde de mellan en femte- och en fjärdedel av leveranserna. Dock utgör de en liten andel av den totala försäljningen globalt. Exempelvis utgjorde elbilar endast 5,1 procent av leveranserna. Det var ändå dubbelt så mycket som förra året.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com