Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

KTH: Bensinbilar dyrare att äga än elbilar

Ny avhandling jämför elbilar med bilar som har diesel- och bensinmotorer

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay/Tesla
    Foto: Pixabay/Tesla
  • Foto: Pixabay/Tesla

Trots att de är dyrare i inköpspris kan det vara billigare att köpa en elbil visar en avhandling från KTH. Men det är många som inte tittar på totalpriset inför ett köp av ett nytt fordon.

Hela bilindustrin håller på att försöka ställa om till elektrifiering. Och allt fler elbilar säljs runt om i världen. Volkswagen siktar exempelvis på att 90 procent av dess försäljning i Norge nästa år ska vara elbilar.

I en avhandling från Kungliga Tekniska högskolan visar att elbilen kan vara billigare att äga än en bensinbilar. Totalkostnaden för att äga en elbil har jämförts med bilar som har förbränningsmotor, samt hybrider av motsvarande storlek. Bland annat har man tittat på kostnaden för drivmedel, service, skatter och inköp.

Tittar man på en treårsperiod kan elbilen, samt om man kör minst 1 500 mil per år, vara billigare.

– I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar till Sveriges Radio Ekot.

För ett par år sedan gjordes en liknande jämförelse och numera är elbilen betydligt mer konkurrenskraftig. Skatten har förändrats, och även Bonus-malus har införts, exempelvis har den höga skatten på dieselbilar påverkat. Samtidigt är det svårt att veta helt säkert om elbilen är billigare för alla. Enligt Jens Hagman är det svårt med antaganden kring värdeminskning och bränslekostnader i framtiden. Dessutom visar forskningen att totalkostnaden för en bil oftast inte räknas in av privatpersoner. En annan del av studien

Avhandlingen har dragit fyra slutsatser:

  • Elbilar kan vara ekonomiskt konkurrenskraftiga, om de jämförs med andra bilar utifrån totalkostnaden.
  • Totalkostnaden för en bil appliceras ofta inte in i personers urvalsprocesser.
  • Det krävs nya tillvägagångssätt för att kunna uppskatta den verkliga kostnaden för att äga en bil.
  • En ökad förståelse för totalkostnaden skulle förbättra elbilens relativa fördelar och det skulle få en ökad försäljning som följd.

Vill man läsa avhandlingen kan man göra det här.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com