Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Elbilen är nu det dyraste alternativet att köra

"Inte ens med kostnadsfri laddning blir det billigare att köra elbil"

Större
Stäng
  • Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.
    Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.
  • Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Klimatbonusen har slopats, men malus-skatten ligger kvar.

Och nu är elbilen det dyraste bilalternativ som finns per mil, enligt Riksförbundet M Sverige.

– Det är ett svek mot hushållen att det inte går att räkna hem köpet av en elbil, säger förbundets vd Caroline Drabe.

Det var som bekant i november förra året som regeringen valde att avskaffa klimatbonusen som betalas ut vid köp av bränslesnåla bilar.

Över tre månader har gått sedan dess och Riksförbundet M Sveriges medlemstidning Motor har jämfört milkostnaderna för de olika drivmedelsalternativen på marknaden.

De menar att kalkylen för elbilar inte går ihop utan klimatbonusen och att kostnaden per mil med en elbil är högre än om man kör laddhybrid eller bensinbil. Då står själva drivmedlet för en relativt liten del av den totala kostnaden. Snarare är det värdeminskningen och eventuella kreditkostnader som gör att milkostnaden sticker iväg. ”Inte ens med kostnadsfri laddning blir det billigare att köra elbil”, står det i M Sveriges pressmeddelande.

”Ett helt annat läge”

Det var ju tänkt att klimatbonusen skulle skynda på omställningen till en mer elektrifierad fordonsflotta. Dessa tendenser kunde också ses under några år. Men efter att klimatbonusen togs bort har svenskarnas motivation till att byta bort fossilbilarna minskat, hävdar förbundet.

– För privatpersoner saknas nu ekonomiska fördelar med att välja en elbil. Det är ett helt annat läge utan klimatbilsbonus, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

– Det är ett svek mot hushållen att det inte går att räkna hem köpet av en elbil, särskilt eftersom regeringen menar att den gröna omställningen främst ska äga rum genom elektrifiering och dessutom fortsätter att ge företagen kraftfulla subventioner när anställda får förmåner. För att nå 2030-målet är det viktigt att elbilarna fortsätter att öka.

”Inte acceptabelt”

Samtidigt menar M Sverige att malus-skatten ligger kvar trots att klimatbonusen slopats – och att bonus-malus-systemet nu omvandlats till ett verktyg för att få in mer pengar från bilister, utan att det ger något tillbaka.

– Det är inte acceptabelt att hushållen ska bära en så stor del av kostnaden för omställningen. Regeringen måste se till att malus-intäkterna går tillbaka till oss bilister, helst genom att återinföra klimatbilsbonusen, säger Caroline Drabe.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com