Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket kostar rattfyllor det svenska samhället

Böter • Rättegångskostnader • Förlorad inkomst

  • Foto: MHF

Årligen omhändertas cirka 6 300 körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri. Men hur mycket kostar egentligen rattfyllor samhället i form av pengar? 

Varje år återkallas 6 300 körkort i Sverige på grund av rattfylleri. 2020 ökade antalet återkallade körkort kraftigt med 41 000 lappar som beslagtogs. Det är enligt Transportstyrelsen den största noteringen någonsin i vårt land.

6 319 av återkallelserna var ”återkallelsegrund 1”, vilket är ratt- eller drograttfylleri. De händelserna motsvarader 6,6 procent av de återkallade körkorten. 

Nu har Alkoholmätarföretaget AlcoSense försökt ta reda på hur mycket rattfyllor faktiskt kostar samhället och har räknat in både statens kostnader med rättegång, men även individens direkta kostnader – såsom utebliven inkomst och böter. 

LÄS MER: Så många kan tänka sig att köra efter att ha druckit alkohol

Individens direkta kostnader är att ta om körkort, utebliven inkomst, rättshjälpavgift och böteskostnader. När alla summor har räknats ihop, har man kommit fram till att individens direkta kostnader ligger på ungefär 26 000 kronor och kanske inte helt oväntat är bötesbeloppet den största kostnaden.

Multiplicerar man den siffran med 6 300 fall per år är den totala kostnaden för individerna 164 miljoner kronor för ett indraget körkort till följd av ratt- eller drograttfylleri. Lägger man till domstolskostnaderna som vårt samhälle står för, blir kostnaden ännu större: cirka 260 miljoner kronor per år. Med andra ord drygt en kvarts miljard.

Det finns även indirekta kostnader för individen, såsom förlorad inkomst om personen döms till fängelse, plus dagsböter. Även ökade kostnader för transporter och förhöjda försäkringspremier kan läggas till. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com