Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför diskas Bugatti av Guinness rekordbok

Här är regelbrottet som fällde superbilen

Bugattis hastighetsrekord med Chiron godkänns inte av Guinness rekordbok.
Skälet är att bilen bara körde i en riktning på banan.
Så grattis, Koenigsegg – rekordet är fortfarande svenskt!

En av bilvärdens största snackisar de senaste veckorna har varit Bugattis påstådda hastighetsrekord med Chiron som kom upp i 490 km/h, över 300 mph, på Ehra-Lessien-banan i Tyskland.
Bugattis vd Stephan Winkelmann gick ut och jublade i början av augusti och sade att märket tagit hastighetsrekordet för produktionsbilar från Koenigsegg.

Från olika håll har det dock ifrågasatts om Guinness rekordbok och Fia skulle acceptera det, då bilen var modifierad och förlängd och även hade specialdäck. Men det var inte de detaljerna som diskade Bugatti. Istället stupade rekordet på att Chiron bara åkte i en riktning på banan. Det beskedet kom idag från Guinness rekordbok.

I Guinness rekordboks regelverk står det att ett hastighetsrekord bara kan godkännas om en bil kört på en bana i båda riktningarna med maximalt en timmes mellanrum.

Bugatti förklarade att asfalten på Ehra-Lessien-banan i Tyskland hade blivit ojämn av alla bilar som åkt i medsols-riktning och att köra i andra riktningen skulle orsaka överhettade däck.
– Dessutom har banan några svåra kurvor efter raksträckorna så vi var aningen begränsade av vår egen testbana, säger en anonym person på Bugatti till tidningen Daily Mail.

Bugatti hade ett stort team av ingenjörer, Michelin och ett chassiföretag som arbetade med att optimera och finjustera bilen. Bilen såg visserligen ut som en vanlig Chiron, men var bland annat förlängd 25 centimeter och hade laserkontrollerad körhöjd.
Inne i bilen hade passagerarsätet tagits bot och ersatts med datorer som höll koll på allting i bilen. Dessutom fanns fullbur och säkerhetsstol för föraren.
Motorn och växellådan var däremot standard, en W16-motor på 1578 hk.
Nu ska 30 exemplar byggas av modellen under namnet Chiron Supersport 300+, en markering att man nått hastigheten 300 miles per hour.
Däremot kan Bugatti inte titulera sig världsmästare. Den titeln har fortfarande Koenigsegg Agera RS.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com