Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Anklagelsen mot Bugatti: Rekordet är fusk

Därför kräver Koenigsegg-ägare att fartrekordet ska underkännas

Nu börjar Bugatti Chirons hastighetsrekord på 490 km/h för serietillverkade bilar att ifrågasättas – av Koenigsegg-ägare. Ägargruppen Ghostquadron hävdar att Bugattin var ombyggd och ska diskas för fusk av Guinness rekordbok och Fia.
– Bilen är bara en prototyp som inte var gatlegal, hävdar Ghostsquadron.

Ett av veckans stora samtalsämnen bland bilintresserade är Bugattis nya hastighetsrekord där en Chiron blev den första produktionsbilen att komma över 300 mph, vilket motsvarar 490 km/h.

Bugatti hävdar att fartnoteringen är ett nytt världsrekord och vd:n Stephen Vinkelmann var jublande glad i sina uttalanden.

– Aldrig tidigare har en serietillverkared bil nått denna höga hastighet, sade Stephan Winkelmann, VD för Bugatti.

Men nu börjar kritiken mot rekordet att komma och det ifrågasätts om det är giltigt. Rekordbilen var nämligen kraftigt ombyggd. Den var förlängd och hade hade andra stötfångare än originalet, specialdäck och stora delar av inredningen var borttagen. Bugattis designchef erkände det i samband med rekordet:

– Den största utmaningen är att få helheten rätt, inte bara design, inte bara aerodynamik, inte bara motor, inte bara däck. Att få allt att arbeta tillsammans, säger Frank Heyl, chef för exteriördesign hos Bugatti.

Om den typen av förändringar är tillåtna var Bugatti inte ens första över 300 mph. En Ford GT klockades i april till 300,4 mph.

– Det här betyder att Bugatti inte var först med att bygga en bensinmotor som klarar över 300 mph, skriver Ghostsquadron på Instagram. Kontot är en sammanslutning av amerikanska Koenigsegg-ägare.

Inte helt förvånande, men Koenigsegg-fansen hävdar också att Bugatti inte har slagit Koenigseggs gamla rekord, av flera anledningar.

– Låt oss komma till en annan punkt: världens snabbaste produktionsbil. Som jag nämnde ovan är rekordbilen en prototyp så Bugatti skulle behöva bygga minst 25 väglagliga enheter, som är till salu på minst två offentliga marknader för att uppnå denna rekord. Koenigsegg tog bara en kundbil och körde den utan några ändringar. ”Chiron” byggdes medvetet för att uppnå ett nytt rekord.

Även om bilen skulle godkännas så hävdar Ghostsquadron att rekordnoteringen inte gjordes på ett korrekt sätt:

– Och slutligen: skulle FIA eller Guiness World Records acceptera denna rekord i allmänhet? Nej, det skulle de inte du skulle ha gjort en körning i motsatt riktning inom  60 minuter som Bugatti inte gjorde.

Nu återstår att se om Fia och Guinness rekordbok går på samma linje som Koenigsegg-fansen. Bugattis egen förklaring till att de bara körde i ena riktningen är att banan är byggd endast för att köra åt ett håll och att asfalten hade gjort att bilens hjul överhettat om de kört åt ”fel” håll. Bugatti låter också hälsa att bilen skulle ha gått i över 500 km/h i öknen där Koenigsegg slog sitt rekord.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com