Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Koenigsegg slår tillbaka mot Bugatti

Svenskarnas svar - och nya löfte

Svenska Koenigsegg gratulerar nu Bugatti till körningen i 490 km/h. Men låter samtidigt hälsa att de fortfarande har rekordet – och kommer köra ännu fortare.
– Vi vill gratulera dem. Det är en stor prestation. Om den homologiserade produktionsversionen av samma bil kan köra snabbare än 450,5 km/h i två riktningar kommer den att ta kronan från Agera RS som den snabbaste produktionsbilen, säger Koenigseggs talesman till Topgear.com.

En av bilvärdens största snackisar i veckan har varit Bugattis påstådda hastighetsrekord med Chiron som kom upp i 490 km/h, över 300 mph, på Ehra-Lessien-banan i Tyskland. Bugattis vd Stephan Winkelmann gick ut och jublade och sade att märket tagit hastighetsrekordet för produktionsbilar från Koenigsegg.

Från olika håll har det dock ifrågasatts om Guinness rekordbok och Fia skulle acceptera det, då bilen var modifierad och förlängd och även hade specialdäck. Nu gratulerar Koenigsegg Bugattis – men hävdar att de fortfarande har rekordet.

Eftersom Bugatti inte kört i två riktningar och dessutom använt en prototyp anser Koenigsegg, enligt Topgear.com, att svenske Niklas Liljas rekord på 450 km/h med en Koenigsegg Agera RS från 2017 fortfarande ska gälla.

Bugatti å sin sida säger att Chiron skulle ha kunnat köra 25 km/h snabbare om rekordförsöket gjorts i Nevadaöknen där Koenigsegg satte sitt rekord.

Nu är det upp till bilsportsförbundet Fia och Guinness rekordbok att avgöra vem som har rekordet. Oavsett det räknar Koenigsegg med att nya hypersportbilen Jesko ska slå Bugattins hastighetsnotering.

– Vi har sagt det tidigare och säger det igen, en höghastighetsversion av Jesko borde kunna köra snabbare än 300 mph (482,7 km/h). Vi har använt samma beräkningar som inför Agera RS rekord och där underskattade vi hastigheten lite,” säger Koenigseggs talesman till Topgear.

Den amerikanska hyperbilstillverkaren Hennessey är inte heller helt tillfreds med Bugattis påståenden om hastighetsrekord. Enligt grundaren John Hennessey hade Bugattin snarare 2000 hästkrafter än de 1500 som Bugatti har uppgett.

– Vårt mål är fortfarande att bygga den snabbaste och mest spännande vägbilen med bästa kraft- och viktrelationen. Hennessey Venom F5 kommer att vara 450 kg lättare än Chiron och ha mer kraft än vad de påstår. Vi kan slå den och har ett par motorvägar i USA där vi tror att vi kan komma upp i den absoluta toppfarten, säger han till TopGear.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com