Redaktionen tipsar

EXTRA: Bugatti slog världsrekord i fortkörning

Petade ner svenska Koenigsegg till andraplatsen

Bugatti har slagit hastighetsrekord för produktionsbilar. En Bugatti Chiron nådde 490 km/h på en tysk bana i Ehra-Lessien.
– Aldrig tidigare har en serietillverkare nått denna höga hastighet, säger Stephan Winkelmann, VD för Bugatti.

Brittiska motorsajten Top Gear avslöjar nu att Bugatti slagit världsrekord i hastighetskörning och tagit rekordet från svenska Koenigsegg. En Bugatti Chiron med borttagen hastighetsspärr krossade 300 mph-gränsen och körde i 490 km/, vilket motsvarar 304,77 miles per hour. Rekordet slogs på banan vid Ehra-Lessien i Tyskland.

Hastigheten är också verifierad av av TÛV, vilket är Tysklands kontrollinstitut och bilprovning. Rekordet har hemlighållits fram till nu men sattes redan den 2 augusti.

Den tidigare rekordet hölls av Koenigsegg och var inte mer än 458 km/h, dags att jobba i Ängelholm!

För att slå rekordet har ett team av ingenjörer från Bugatti, Michelin och ett chassiföretag arbetat med att optimera och finjustera bilen. På bilderna ser det ut som en helt vanlig Chiron, men bilen är bland annat förlängd 25 centimeter och har laserkontrollerad körhöjd.

– Den största utmaningen är att få helheten rätt, inte bara design, inte bara aerodynamik, inte bara motor, inte bara däck. Att få allt att arbeta tillsammans, säger Frank Heyl, chef för exteriördesign hos Bugatti.

Inne i bilen har passagerarsätet tagits bot och ersatts med datorer som håller koll på allting i bilen. Dessutom finns fullbur och säkerhetsstol för föraren.

Motorn och växellådan är däremot standard. En W16-motor på 1578 hk.

– Bugatti har återigen visat vad vi kan. Med detta går Chiron in i nytt territorium. Aldrig tidigare har en serietillverkare nått en så hög hastighet, säger Stephan Winkelmann, VD för Bugatti.

– Vårt mål var att bli den första tillverkaren någonsin att nå det magiska 300 mph-märket. Vi har nu uppnått detta, och det gör hela teamet och mig själv otroligt stolta. Bugatti kommer nu att dra sig ur tävlingen att producera de snabbaste serieproduktionsbilarna. Vi har visat flera gånger att vi bygger de snabbaste bilarna i världen. I framtiden kommer vi att fokusera på andra områden, säger Winkelmann.

Sannolikt kommer Chiron nu att släppas i en speciell 300 mph-upplaga, där tillverkaren tillvaratagit erfarenheterna från rekordet.

Enligt uppgifter förbereder sig Koeningsegg redan för att slå tillbaka mot. rekordet med en modell kallad Jesko 300. Toppfarten sägs vara 505 km/h.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com