Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Denza 500 är en halvtysk elbil

Men avsedd endast för den kinesiska marknaden.

Den tyska bilkoncernen Daimler samarbetar med kinesiska BYD. Resultatet är en elbil med ovanligt lång räckvidd.

I hjärtat av Kina ligger Xi’an, huvudstad i Shaanxi och hem åt Qin Shi Huangdis tvåtusenhövdade terrakottaarmé. Xi’an var politiskt och kulturellt centrum åt kejserliga dynastier i tusentals år och i Xi’an tar sidenvägen slut.

Men det är inte allt. För Xi’an är också hem åt Build Your Dreams Auto Co., Ltd, eller BYD kort och gott, och de inte bara en storspelare på den kinesiska biltillverkarkartan, utan tog också titeln som världens största tillverkare av laddhybridbilar för ett par år sedan, före taiwanesiska Luxgen. I dag har de en lång rad modeller på programmet, varav fyra elbilar och tre laddhybrider och de har satellitfabriker i bland annat Ryssland, Etiopien och USA.

Sedan 2010 har man också haft ett dotterbolag tillsammans med tyska Daimler AG, som till vardags bygger bilar under varumärken som Smart och Mercedes-Benz. Men Shenzhen BYD Daimler New Technology Co., Ltd är så krångligt att säga att man oftast bara säger Denza. För det är så bilarna heter.


Läs mer: Chery Exeed TX kommer till Europa


Denza 400 lanserades 2014 och var en elbil baserad på Mercedes-Benz B-klass. Som sådan var den kanske inte så mycket att skriva hem till mamma om, men batteriet räckte till 30 mils körning och efter lite fix 2016 kom man ytterligare tio mil innan krämen tog slut.

Och nu har den fått ett ännu större batteri, tillsammans med en ansiktslyftning och ny modellbeteckning. Denza 500 har ett batteri som ska räcka till uppåt 50 mils räckvidd – om man kör enligt kinesiska certifieringsregler. De lär vara väldigt generösa med milen.

Utvändigt har Denza 500 fått en putsning med en ny front utan grill och nya LED-strålkastare och på insidan finns en större pekskärm och bättre uppkopplingsmöjligheter. Men i huvudsak handlar det om samma bil som tidigare, en B-klassklon som ser lite underlig ut. Nätupplagan av Teknikens Värld jämförde den i ett ögonblick av klarsyn med 1960-talets Renault 16, en briljant liknelse.

Groupe Renault

Eller hur?

Shenzhen BYD Daimler New Technology säger ingenting om vilken motoreffekt vi kan vänta oss att Denza 500 kommer att ha, mer än att den kommer i flera utföranden med olika effektuttag. Prislistan börjar, i Kina, på motsvarande knappt 400.000 kronor. Vad den kostar i resten av världen? Ingenting, för den kommer inte att saluföras utanför Kinas gränser.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com