Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo S90 Excellence är kinesisk långlyx

Ska tillverkas i Kina och säljas över hela världen

Volvo startar tillverkningen av den förlängda S90 L i Kina och följer upp med lyxversionen S90 Excellence. Den senare riktar sig mot kunder som har privatchaufför.

Än så länge har Volvos lyxsedan S90 uteslutande tillverkats i Torslanda på Hisingen. Men nu är det slut på det i det Kinaägda, multinationella Volvo. Redan den här månaden ska Volvo S90 börja monteras i Daqing, en miljonstad uppe i Kinas nordöstra hörn precis mitt emellan Nordkorea och Ryssland.

Den kinesiska versionen av S90 är 12 centimeter längre än den svenskbyggda, alltihop mellan hjulaxlarna för att ge baksätespassagerarna bättre benutrymme. Detta för att kineser i allmänhet är som galna i baksätesutrymme, vilket vi rapporterat om tidigare.

Där man kan sitta och fundera över de senaste exportsiffrorna.

Där man kan sitta och fundera över de senaste exportsiffrorna.

Samtidigt visar Volvo också en ny toppmodell med det blygsamma namnet S90 Excellence. Baserad på den vanliga Kinabyggda långversionen av S90 har Excellencevarianten utrustats med livsnödvändiga tillbehör som panoramaglastak, mugghållare med både uppvärmning och kylfunktion samt ett utfällbart arbetsbord med tillhörande pekskärm.

Framför allt har passagerarsätet fram helt kastats ut för att ge bättre plats åt baksätespotentater. Volvo S90 Excellence är alltså tresitsig och på framstolens plats finns i stället ett fotstöd med utrymme för, säg, ett extra par skor. Dessutom finns ett kylskåp för champagnen och handblåsta kristallglas från Orrefors.

Excellenceversionen erbjuds bara i T8-version som laddhybrid, medan den vanliga förlängda S90 också kommer att finnas tillgänglig i T4- och T5-versioner. Precis som den svenskbyggda S90 har Kinabilarna en mängd komfort- och säkerhetsfunktioner som mobilintegration, halvautonom körhjälp och igenkänning av stora djur. Så bilen vet när älgen närmar sig.

Det bästa av allt har vi sparat till sist. Volvo bekräftar att båda versionerna ska exporteras globalt, så snart lär vi kunna gå till Volvohandlaren och beställa en bil som erbjuder limousinutrymme i baksätet.

Foto: Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com