Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo S90-koncept styr lukt med app

Tresitsig Volvo får sinnesteman.

Den senaste konceptbilen från Volvo funderar över det här med lyx. Med hjälp av en app ska man kunna styra ljud, ljus och doft.

En tresitsig Volvo, kan det vara någonting? Nej, det handlar inte om någon extraliten småbil, inte heller om en skåpbil med tre platser i framsätet. Det handlar förstås om Volvo S90 Excellence, den förlängda lyxlimousinen där det främre passagerarsätet har ersatts av en fotpall och där baksätet består av två fullt justerbara fåtöljer och där den ena alltså har ett absurt stort benutrymme.

Bytbils illustratör

Äsch, jag som hoppades på småbilen.

Nu har Volvo Cars funderat en vända till på hur man ytterligare kan lyxa till sin bil och på bilsalongen i Peking visar man upp Volvo S90 Ambience Concept, en Excellence som har pimpats ytterligare för att ge sina rika och berömda passagerare ”branschens första sensoriska upplevelse som synkroniserar visuella inslag, ljud och doft”.

Med hjälp av en app ska man kunna välja ett av sju interiörteman, som var och ett innefattar en visuell projektion på innertaket, ett ljudtema i nackstödens högtalare och en skräddarsydd doft. Välj mellan bland annat skandinavisk skog, skärgård eller nordiskt ljus* (vilket borde vara mörker halva året).

Även om det är fråga om ett koncept säger Volvo att man har för avsikt att göra det tillgängligt i de serietillverkade S90 Excellence-bilarna. Framför allt är det i Kina man föreställer sig att Ambience-konceptet kommer att vara intressant, som kontrast till Kinas ofta hektiska stadsmiljöer.

Men nog skulle vi vilja se Volvos Ambience-koncept i Sverige, fast med ljud, ljus och dofter från Ibizas nattliv som kontrast till oändliga norrländska skogsvägar.

* Enligt det svenska pressmeddelandet. Enligt det engelska pressmeddelandet erbjuds temat ”Northern Lights”, vilket är någonting helt annat: norrsken. Red anm.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com